Иран стои зад експлозията на израелския кораб в Оманския залив. Това обвинение отправи премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от вестник "Аарец" и "Таймс ъв Израел".

"Това несъмнено е иранска операция, очевидно е", коментира Нетаняху пред общественото радио Kan Bet. Запитан дали Израел ще отвърне, той отговори: "Запознатите сте с политиките ми".

Оста на съпротивата стои зад експлозията на израелски кораб?

Оста на съпротивата стои зад експлозията на израелски кораб?

Транспортният кораб е превозвал автомобили от саудитското пристанище Дамам до Сингапур

Нетаняху коментира още, че Иран е "най-големият враг на Израел и ние ги удряме в региона". Премиерът добави, че Израел е заявил пред САЩ, че Йерусалим няма да позволи на Техеран да се сдобие с атомни оръжия, без значение какви условия са договорени при някое потенциално споразумение.

"Иранците няма да притежават ядрени оръжия, със или без споразумение. Заявих това и пред моя приятел Байдън", поясни Нетаняху.

Иран категорично отхвърли обвиненията на Израел.

Миналата седмица бе съобщено за експлозия на израелския товарен кораб MV Helios Ray. Вчера началникът на Генералния щаб на Израел Авив Кохави коментира, че за Израел атаката е "напомняне, че Иран разпространява тероризъм и действа срещу цивилни мишени".

В събота военният министър Бени Ганц коментира, че вероятно иранците стоят зад атаката.

Според източници ВМС на Революционната гвардия на Иран са изстреляли една или две ракети по кораба, докато е бил в близост до Ормузкия проток.

По-рано днес бе съобщено, че Израел е бомбардирал позиции на Иран в Сирия. САЩ направиха същото в арабската държава в четвъртък.