Водената от Иран и от регионалните им съюзници "Ос на съпротивата" може да стои зад експлозията на израелски "шпионски" кораб преди дни, пише ирански ултраконсервативен вестник, цитиран от АФП.

Транспортният кораб MV Helios Ray е превозвал автомобили от саудитското пристанище Дамам до Сингапур, когато експлозията се е случила в четвъртък.

Позовавайки се на "военни експерти", водещият ултраконсервативен всекидневник в Иран Kayhan пише, че "удареният кораб в Оманския залив е военен кораб на израелската армия".

"Събирал е информация в Персийския залив и Оманско море", допълва изданието.

"Този шпионски кораб, въпреки че е плавал тайно, може да е попаднал в засада, организирана от един от клоновете на "Оста на съпротивата", пише вестникът, като не представя повече подробности.

"Оста на съпротивата" съставлява сили на Иран, Сирия, ливанската групировка "Хизбула" и други шиитски групи в региона.

Вчера израелският военен министър Бени Ганц заяви, че според първоначалната оценка на еврейската държава Иран е отговорен за експлозията на кораба.

Рами Унгар, израелски бизнесмен, който притежава Helios Ray коментира пред израелската обществена телевизия Kan, че експлозията е причинила "две дупки с диаметър метър и половина". Не е ясно дали е причинено от ракети или мини, добави той.

По думите му няма пострадали сред екипажа и експлозията не е повредила двигателя.