Министърът за защита на околната среда на Израел заяви, че Иран е отговорен за наскоро възникналия петролен разлив. Гила Гамлиел обяви, но без да предоставя доказателства, че инцидентът е "екологичен тероризъм" от страна на Ислямската република, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Гамлиел коментира още, че след 2 седмици разследване нейното министерство е установило, че танкерът под панамски флаг Emerald е отговорен за разлива. Танкерът незаконно е пренасял петрол от Иран за Сирия, което е в нарушение на международните санкции.

Израел затвори крайбрежието заради разлив на петрол

Израел затвори крайбрежието заради разлив на петрол

Властите започнаха спасителна мисия

Корабът е плавал през Персийския залив и Червено море с изключени системи за радио и сателитно проследяване преди да разлее петрол в Източното Средиземноморие между 1 и 2 февруари, каза тя. Сега е акостирал в Иран, добави министърът.

"След редуциране на броя на заподозрените за инцидента, ние установихме, че това е не само екологично престъпление, но и екологичен тероризъм", написа Гамлиел по-късно в "Туитър".

"Ройтерс" информира, че корабът е закупен от базираната на Маршаловите острови компания Emerald Marine Ltd.

Израелският министър е член на партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху. Нейните обвинения не са повторени от други официални представители. Гамлиел не разкри подробности защо смята, че разливат е умишлен, а не в резултат на инцидент.

През последните две седмици хиляди израелски доброволци помагаха за почистването на плажовете. Израелските власти смятат, че танкерът може да е разлял 1000 тона суров петрол.

Данни на Refinitiv показват, че Emeraldе съобщил за позицията си след преминаването на Суецкия канал на 1 февруари и след това в Турция два дни по-късно, което според израелски представители подсказва, че корабът е преминал край Израел, когато се е случил разливат.

През последните години напрежението между Израел и Иран ескалира. Еврейската държава бомбардира стотици ирански позиции в Сирия. Техеран обвини Израел за убийството на топ учен миналата година.

В понеделник Нетаняху обвини Иран за атака по израелски кораб в Оманския залив.