Иран изстрелва сателит до края на тази седмица, заяви правителственият министър в понеделник, като част от програма за разширяване, за която САЩ твърдят, че е прикритие за развитието на балистични ракети, съобщава "Ройтерс".

"Не се страхуваме от провал и няма да загубим надежда. С вашите молитви и доверие в Бога, спътникът Зафар до края на тази седмица ... ще се насочи към орбита на 530 км от Земята", коментира в "Туитър" министърът на информационните и комуникационни технологии на Иран Мохамед Джавад Азари-Джароми.

Иран имаше най-малко две неуспешни сателитни изстрелвания миналата година.

Иран с второ неуспешно изстрелване на сателит?

Иран с второ неуспешно изстрелване на сателит?

Неуспешният опит е проведен в космическия център "Имам Хомейни"

САЩ се опасяват, че балистичната технология, използвана за сателити в орбита, също може да бъде използвана за изстрелване на ядрени бойни глави. Техеран отрича, че сателитната дейност е прикритие за разработване на ракети и обяснява, че никога не се е стремял към разработване на ядрени оръжия.

Администрацията на Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран след оттеглянето на Вашингтон от 2018 г. от международно споразумение, предназначено да ограничи ядрената програма на Иран. Тръмп заяви, че ядрената сделка не е достатъчна и не включва ограничения за ракетната програма на Техеран.

Иран изстреля първия си спътник Омид (Надежда) през 2009 г., а спътникът Расад (Наблюдение) беше изпратен в орбита през юни 2011 г. Техеран заяви през 2012 г., че успешно е изпратил в орбита третия си произведен в страната спътник Навид (Обещание).

Иран настоя: Новите американски санкции показват отчаянието на САЩ

Иран настоя: Новите американски санкции показват отчаянието на САЩ

Гражданската ядрена програма на страната щяла да продължи с пълна сила