Иранският външен министър Абас Аракчи заяви в сряда, че Техеран не е доставял балистични ракети на Русия и че наложените санкции от САЩ и европейските сили няма да решат проблемите в отношенията между тях. Ройтерс цитира изявлението му.

"За пореден път САЩ и трите европейски държави (E3) действат въз основа на погрешна информация и логика. Иран НЕ е доставял балистични ракети на Русия. Точка... Санкциите не са решение, а част от проблема," написа Аракчи в пост в X.

САЩ, заедно с Великобритания, Германия и Франция (E3), обявиха нови санкции срещу Иран във вторник, насочени срещу иранската национална авиокомпания Iran Air и други субекти, заради предполагаемото военно сътрудничество с Русия.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Русия е получила балистични ракети от Иран и е вероятно да ги използва в Украйна в рамките на няколко седмици. Според него това сътрудничество между Москва и Техеран представлява сериозна заплаха за сигурността на Европа.

От своя страна, Кремъл също отхвърли твърденията за доставка на ракети от Иран, наричайки ги "неоснователни".

Новите санкции срещу Иран и Русия идват в момент на ескалация на конфликта в Украйна. Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами посетиха Киев за ключови срещи с украински официални лица, като част от усилията на Запада да подкрепи Украйна.

ЕС обеща силен отговор на прехвърлянето на ракети от Иран към Русия

ЕС обеща силен отговор на прехвърлянето на ракети от Иран към Русия

Според ЕС, трансферът противоречи на Хартата на ООН и международното право