Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами пристигнаха в Киев в сряда за серия от важни срещи с висши украински правителствени служители, в ключов момент от войната с Русия, предава Ройтерс.

Блинкън подчерта, че иска да чуе лично от президента Володимир Зеленски и други украински лидери какви са целите на Киев в конфликта и как Вашингтон може да помогне за тяхното постигане.

"Смятам, че това е критичен момент за Украйна в разгара на интензивните есенни бойни действия, като Русия продължава да ескалира своята агресия," заяви Блинкън на съвместна пресконференция с Лами в Лондон ден преди посещението.

Украинският президент Зеленски продължава да настоява западните страни да предоставят на Украйна по-далекобойни ракети и да премахнат ограниченията върху тяхното използване, за да може Украйна да атакува цели в дълбочина на руската територия, включително военни летища.

Украйна с нов апел към съюзниците за удари дълбоко в Русия със западни оръжия

Украйна с нов апел към съюзниците за удари дълбоко в Русия със западни оръжия

Новите санкции срещу Иран няма да го спрат, убедени са в Киев

САЩ обаче са предпазливи по отношение на тази идея, тъй като се страхуват от пряк конфликт между Запада и Русия. Въпреки това, президентът Джо Байдън заяви, че администрацията му работи по компромисно решение относно използването на далекобойни оръжия от Украйна.

В отговор на тези коментари, председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин предупреди, че ако Киев получи такива оръжия, Москва ще разглежда САЩ и съюзниците му като страни в конфликта.

Блинкън отказа да разкрие дали Вашингтон ще позволи на Украйна да използва дългобойни оръжия на руска територия, но подчерта, че решението включва множество фактори като ефективността на системите и способността на украинските сили да ги поддържат.

На бойното поле, повече от две години след началото на инвазията, украинските сили са подложени на натиск от по-добре въоръжен и по-многоброен враг, докато се опитват да отблъснат руски настъпления в източната част на страната. През август Киев предприе дръзка трансгранична операция в Курска област в Русия, с цел да отвлече руските сили от фронтовете в Украйна.

Руските сили започнали силно контранастъпление в Курска област
Обновена

Руските сили започнали силно контранастъпление в Курска област

Отвоювани са няколко села

Посещението на Блинкън се случва ден след като той заяви, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно ще ги използва в Украйна в рамките на следващите седмици. Той предупреди, че задълбочаващото се военно сътрудничество между Москва и Техеран представлява заплаха за цяла Европа.

САЩ наложиха нови санкции на Иран във връзка с трансфера на балистични ракети към Русия.

По-късно този месец Зеленски ще пътува до САЩ, където ще представи план на Байдън и двамата му потенциални наследници в предстоящите избори, с надеждата да доближи края на войната.

Високопоставени републиканци призоваха Байдън да развърже ръцете на Украйна

Високопоставени републиканци призоваха Байдън да развърже ръцете на Украйна

Те не споделят страховете на администрацията за възможна ескалация