Руските сили започнаха значителна контраофанзива срещу украинските войски, които миналия месец направиха пробив в Западна Русия, и си върнаха част от територията. Това твърдят промосковски военни блогъри, цитирани от "Ройтерс".

На 6 август Украйна предприе най-голямата атаката срещу Русия от Втората световна война насам, нахлувайки през границата в Курска област с хиляди войници, подкрепяни от рояци дронове и тежко въоръжение, включително западни оръжия.

Юрий Подоляка - роден в Украйна проруски военен блогър, както и двама други влиятелни блогъри - Рибар и Двамата майори - посочиха, че руските сили са започнали значителна контраофанзива в Курск.

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети

"В Курска област руската армия започна контранастъпателни действия по западния фланг на вражеския клин, намалявайки украинската зона на контрол в близост до държавната граница", съобщава се в блога на Двамата майори.

Подоляка заяви, че руските сили са отвоювали няколко села на запад от частта от територията, която Украйна е изрязала, изтласквайки украинските сили на изток от река Малая Локня южно от Снагост.

Сводките на руското министерство на отбраната засраженията дават малко информация. Няма незабавен коментар от Украйна.

Шойгу: Русия превзе хиляда кв. км в Донбас за 8 дни

Шойгу: Русия превзе хиляда кв. км в Донбас за 8 дни

Киев не успял да повлияе на руското настъпление с нахлуването си в Курска област

Украинският военен портал Deep State съобщава за настъплението на руски части в района на Кореневски. Той публикува кадри от руска колона бронирана техника, която нахлува в село Снагост - важен опорен пункт на украинските въоръжени сили в това направление. На снимките се виждат най-малко осем танка и бронирани машини.

За боевете в село Снагост пише и американският военен експерт Роб Лий. Според неговата информация "Русия е успяла да прехвърли бронетанкови сили през река Сейм, въпреки украинските атаки срещу мостове".

Z-каналите твърдят, че руската армия бързо напредва на изток, успяла е да освободи осем села и до 150 квадратни метра в района на Кореневски.

Ако информацията за загубата на украинските въоръжени сили в село Снагост се потвърди, това означава, че руските войски са успели да освободят голямата си група, притисната в съседния Глушковски район между границата и река Сейм.

Украйна все още не е коментирала официално съобщенията за контраатаки и настъпление на руската армия в Курска област.

Ако се съди по естеството на боевете през предходните дни, украинската армия се надяваше да създаде заплаха от обкръжаване на руски части, защитаващи участък от границата с дължина около 70 км и да ги принуди да отстъпят на север, отвъд река Сейм. И трите моста през реката бяха извадени от строя, а понтонните прелези бяха системно унищожавани от ракетни удари.

Ако украинските въоръжени сили бяха успели да превземат поне един от регионалните центрове, разположени на север - Глушково или Коренево - такава заплаха щеше да стане реална, но украинските атаки срещу тези населени места бяха неуспешни и битките придобиха позиционен характер. В същото време руската страна не само не направи опити да изтегли граничните си части, но и ги засили.

Загубата на опорници сериозно усложнява позицията на левия фланг на украинските въоръжени сили. Според съобщения от открити източници руската армия е въвела в битка големи сили от 155-а бригада на Тихоокеанския флот и въздушнодесантни части в този район. Вероятната посока на следващата атака може да бъде селата Любимовка и Новоивановка на магистралата Рилск-Суджа. Ако те бъдат загубени, сериозна опасност ще надвисне над напредналите части на украинските въоръжени сили близо до Коренево.