Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че президентската администрация работи по отмяната на ограниченията върху възможността на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари по военни обекти на територията на Русия. В отговор на журналистически въпрос Байдън заяви, че администрацията му "работи по този въпрос в момента".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също потвърди по-рано през деня, по време на пресконференция с министъра на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Лами, че Байдън и министър-председателят на Обединеното кралство Киър Стармър вероятно ще обсъдят отмяната на тези ограничения по време на среща на 13 септември. Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол заяви на 10 септември, че според него Блинкън ще използва посещението в Киев, за да информира украинските официални лица, че Съединените щати ще позволят на украинските сили да използват предоставените от САЩ ракети АТАСМС за нанасяне на удари на територията на Русия.

Ограничения върху използването на американски оръжия съществуват от началото на войната и доставките на такова въоръжения. Самите ограничения са свързани с опасенията на Вашингтон от опасна ескалация не само в региона, но и в Европа като цяло. Нееднократно Киев е искал и дори настоявал за сваляне на ограниченията, ситуацията обаче в момента е променена на фона на бавното, но неотменно придвижване напред на руската армия в Донбас, от една страна и от друга страна, офанзивата на украинската армия в Курска област. Едва след повторното нахлуване на руската армия в Харковска област САЩ разрешиха на Киев на поразява цели в близост до руската граница.

Каква е готовността на Белия дом да разгледа пълна отмяна на ограниченията не е ясно.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин миналата седмица заяви, че самата отмяна няма да даде стратегическо предимство на украинската армия и оценката му е, че това няма да обърне хода на войната в полза на Киев. Заявката за преразглеждане на позицията на Белия дом идва обаче и на фона на съобщенията, че Иран е доставил на Москва балистични ракети, което предизвика нарастване на напрежението между Техеран и Запада и вероятната оценка за нови рискове и предизвикателства пред сигурността в световен мащаб.

Днес Антъни Блинкън и министърът на външните работа на Великобритания Дейвид Лами пристигнат на съвместна визита в Украйна. Държавният департамент по-рано потвърди, че те ще се срещнат с президента Володимир Зеленски и други официални лица, за да обсъдят по-нататъшната подкрепа на Украйна срещу руската агресия.

Дръзкият поход към Курск показа празнотата на заплахите на Путин

Дръзкият поход към Курск показа празнотата на заплахите на Путин

Киев готов да се оттегли и не се готви за дълга отбрана там