Група републиканци от Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ изпратиха писмо до президента Байдън, призовавайки го да премахне ограниченията върху използването на американски ракети с голям обсег, предоставени й от въоръжените сили, по-специално ATACMS, за нанасяне на удари цели в Русия, предава "Ройтерс".

Подписалите се включват председателят на комисията по външни работи Майкъл Маккол, председателят на комисията по въоръжените сили Майк Роджърс, председателят на постоянната комисия по разузнаването Майк Търнър, председателят на комисията по външни работи по европейските въпроси Том Кийн, председателят на бюджетните кредити за отбрана Кен Калвърт и член на комисията по Хелзинкския комитет Ричард Хъдсън.

"Безсмислените ограничения на администрацията на Байдън-Харис, съчетани със забавяне на доставките на критични оръжия, пречат на Украйна да доведе тази война до победоносен край", се казва в писмото. "Отдавна е време администрацията да обърне курса си и да премахне оставащите ограничения върху използването на оръжия, предоставени от САЩ от Украйна, срещу законни военни цели в Русия."

Според авторите на призива настоящите ограничения "възпрепятстват способността на Украйна да спечели агресивната война, отприщена от Русия", като дават на руските войски "безопасна зона, от която те могат безнаказано да атакуват Украйна".

"Русия не трябва да има сигурно място, от което да може безнаказано да извършва военни престъпления срещу Украйна", подчертават политиците, подписали апела.

Авторите на писмото посочват още, че не споделят страховете от възможна ескалация, които според тях "биват последователно развенчавани от първия ден на войната".

Москва отново предупреди Запада за доставките на ракети с голям обсег на Украйна
Обновена

Москва отново предупреди Запада за доставките на ракети с голям обсег на Украйна

Русия ще използва по-мощни оръжия, ако Западът позволи на Украйна да използва оръжия с голям обсег