Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков заяви, че Москва няма да остави без отговор възможното премахване от страна на Вашингтон на ограниченията върху използването на американските ракети с голям обсег, цитира думите му "БиБиСи".

За възможността за подобно решение медиите писаха в навечерието на днешното съвместно посещение в Киев на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и британския външен министър Дейвид Лами, които пристигнаха в Киев с влак от Полша.

"Ще бъде подходящ", каза Песков за отговора на Москва, добавяйки, че "специална военна операция е отговорът на всички тези действия".

"Всяко от тези решения, взети от колективния Запад и след това приписани на Украйна, е допълнително потвърждение за оправдаността, необходимостта и неизбежността на специалната военна операция."

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че администрацията му "в момента работи върху това", когато беше попитан дали САЩ ще премахнат ограниченията върху използването на оръжия с голям обсег от Украйна във войната.

Източници на "Ройтерс" казаха миналата седмица, че САЩ са близо до споразумение да дадат на Украйна такива оръжия, но че Киев ще трябва да изчака няколко месеца, тъй като САЩ работят по технически проблеми преди всяка доставка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Иран е доставил на Русия балистични ракети в, както той каза, "драматична ескалация". Техеран заяви, че твърденията са "грозна пропаганда".

Зеленски: Западът трябва да разреши атаки дълбоко в Русия и да достави оръжия за тях

Зеленски: Западът трябва да разреши атаки дълбоко в Русия и да достави оръжия за тях

Той се оплака, че някои споразумения за доставки не са изпълнени.

Русия ще счита Съединените щати и техните съюзници за страни във войната в Украйна и Москва ще използва по-мощни оръжия, ако Западът позволи на Украйна да използва оръжия с голям обсег за удари дълбоко в Русия, каза старши руски депутат, цитиран от "Ройтерс".

"Вашингтон и други европейски държави стават страни във войната в Украйна", каза в Telegram Вячеслав Володин, председател на руската Дума, долната камара на парламента.

Володин каза, че САЩ, Германия, Франция и Великобритания стават страни в конфликта.

"Всичко това ще доведе до факта, че страната ни ще бъде принудена да отговори, използвайки по-мощни и разрушителни оръжия, за да защити своите граждани", каза Володин.

Лавров предупреди САЩ да не се подиграват с "червените линии" на Русия

Лавров предупреди САЩ да не се подиграват с "червените линии" на Русия

Вашингтон греши, ако е вярва, че последствията от ескалация ще бъдат понесени главно от Европа

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е призовавал западните страни да доставят ракети с по-голям обсег и да премахнат ограниченията върху използването им за поразяване на цели като военни летища в Русия.

Руският президент Владимир Путин каза през юни, че може да разположи конвенционални ракети в обхвата на Съединените щати и техните европейски съюзници, ако позволят на Украйна да удари по-дълбоко в Русия със западни оръжия с голям обсег.

Високопоставени републиканци призоваха Байдън да развърже ръцете на Украйна

Високопоставени републиканци призоваха Байдън да развърже ръцете на Украйна

Те не споделят страховете на администрацията за възможна ескалация