Руският външен министър Сергей Лавров, в отговор на въпрос за потенциалната доставка на американски ракети с голям обсег на Украйна, предупреди в сряда Съединените щати да не се шегуват с "червените линии" на Русия.

Лавров каза, че САЩ губят от поглед чувството за взаимно възпиране, което е в основата на баланса на сигурността между Москва и Вашингтон след Студената война и че това е опасно.

Той коментира доклад на "Ройтерс", че САЩ са близо до споразумение за доставка на Украйна с крилати ракети JASSM с голям обсег , които могат да достигнат дълбоко в Русия - за което украинският президент Володимир Зеленски лобира.

"Няма да се учудя от нищо - американците вече прекрачиха прага, който си поставиха. Зеленски, разбира се, вижда това и се възползва", каза Лавров в интервю по руска телевизия.

"Но те трябва да разберат - те се шегуват с нашите червени линии тук. Те не трябва да се шегуват с нашите червени линии."

Президентът Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, откакто стартира това, което той нарече своята "специална военна операция" в Украйна през 2022 г., да не се опитва да осуети Русия, която има най-големия арсенал от ядрени оръжия в света.

Но Вашингтон и неговите съюзници увеличиха военната помощ за Украйна, включително чрез предоставяне на танкове, модерни ракети и изтребители F-16.

Това накара някои западни политици да предположат, че ядрената реторика на Путин е блъф и че САЩ и НАТО трябва да направят всичко възможно, за да помогнат на Украйна да спечели войната. Зеленски каза, че нахлуването на Украйна в Курска област, започнало на 6 август, се подиграва с червените линии на Путин.

Лавров каза, че Вашингтон е знае къде са тези граници, но е греши, ако е вярва, че последствията от евентуална ескалация на войната в Украйна ще бъдат понесени главно от Европа.

"Те са убедени на генетично ниво, че никой няма да ги пипне", каза Лавров. Това, според него, подкопава всички принципи, които са били в основата на стратегическата стабилност с Вашингтон от съветско време.

"Това усещане за взаимно възпиране - по някаква причина те започват да го губят. Това е опасно", каза той.

Лавров намекна за забележки на съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби, който каза през юни, че президентът Джо Байдън многократно е казвал, че Вашингтон не търси "Трета световна война".

Кремъл заяви в сряда, че Русия прави промени в ядрената си доктрина, защото Вашингтон и неговите съюзници заплашват Русия, като ескалират войната в Украйна и се поддават на това, което той нарича легитимни интереси на Москва в областта на сигурността.

Кремъл: САЩ тласкат Русия да промени ядрената си доктрина

Кремъл: САЩ тласкат Русия да промени ядрената си доктрина

Москва отчита възможността Украйна да използва американско оръжие за атаки дълбоко в руската територия