Украинските въоръжени сили вече са получили първата партида изтребители F-16 от западните съюзници, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според източници на агенцията западните партньори на Украйна са били изправени пред задачата да изпратят първите изтребители до края на юли и този срок е бил спазен. Досега Украйна е получила малък брой самолети, посочва изданието.

Въпреки това, според събеседници на Bloomberg, все още не е ясно дали обучени украински пилоти ще могат веднага да започнат да управляват F-16 или този процес ще отнеме повече време.

"Въпреки че мащабът все още е малък, прехвърлянето на самолети трябва с течение на времето да помогне на Киев да създаде възможности за увреждане на руското въздушно превъзходство", пишат авторите на публикацията. "Това превъзходство позволи на Кремъл значително да унищожи енергийната инфраструктура на Украйна, което доведе до постоянни прекъсвания на тока."

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия по-рано обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна.

Според западни медии украинските въоръжени сили ще ги получат на няколко партиди за дълъг период от време и няма да могат веднага да вкарат всички самолети в бой, тъй като обучението на пилоти се извършва много по-бавно, отколкото Киев би искал.

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Време е да обърнем играта