Украинският президент Володимир Зеленски каза в понеделник, че западните съюзници на Украйна не само трябва да позволят оръжията им да бъдат използвани за удари дълбоко в Русия, но и да доставят на Киев повече от тези оръжия, цитира думите му "Ройтерс".

Украйна отдавна призова партньорите си да й позволят да стреля със западни оръжия по цели далеч във вражеска територия и тези призиви станаха по-силни, тъй като руските въздушни удари срещу украински енергийни инсталации, друга инфраструктура и жилищни сгради се засилват.

След среща с нидерландския премиер Дик Схоф ​​в югоизточния украински град Запорожие в понеделник, Зеленски каза, че Киев е "по-положително настроен" относно перспективите за получаване на такова разрешение.

"За днес само да се позволи - също не е достатъчно", каза той, добавяйки, че съюзниците трябва да осигурят доставки на оръжия, които да се използват за подобни атаки. "Не получихме всичко, което бихме искали да използваме", добави Зеленски.

Зеленски добави, че някои споразумения за доставки не са изпълнени.

Той каза, че е обсъдил с Схоф укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна. Той спомена, че има "някои идеи" как да се увеличи флотът от самолети F-16, дарени от съюзниците, един от които беше изгубен при катастрофа в Украйна миналата седмица.

"Ние ще продължим да предоставяме оборудване за противовъздушна отбрана и F-16, както и финансиране за боеприпаси", каза Схоф

Шоф добави, че Нидерландия ще предостави на Украйна около 200 милиона евро (221,4 милиона долара) в подкрепа за ремонт на енергийна инфраструктура и за хуманитарна помощ.

Нидерландия ще достави обновени газови турбини на обща стойност 29,5 милиона евро и е отпуснала 45 милиона евро за ремонт на енергийна инфраструктура, се казва в изявление на холандското външно министерство.

Парите идват от фонд за помощ от 400 милиона евро, който нидерландското правителство обеща на Украйна по-рано тази година.

Зеленски коментира и ситуацията на фронтовата линия, като каза, че трансграничното нахлуване на Украйна в западния регион на Русия Курск се движи "според плана".

Той добави, че Украйна смята, че операцията може да помогне за облекчаване на натиска върху Покровския фронт в източната част на Украйна, където Русия е ускорила напредъка си .

Засега, каза той, ситуацията там остава трудна.

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Руските войски са започнали да навлизат в застроената зона