Иран и Централноафриканската република (ЦАР) са лишени от правото да гласуват в Общото събрание на ООН заради неплатени задължения към организацията. Това стана ясно от писмо на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до председателя на Общото събрание Волкан Бозкир.

"В момента пет страни членки (на ООН) имат просрочие в съответствие с условията на член 19 от Хартата на ООН", се казва в писмото, цитирано от "Новости".

Съгласно член 19, член на Организазацията на обединените нации, който има просрочие при плащането на вноските си, няма право да гласува в Общото събрание, "ако размерът на просрочените задължения е равен или надвишава размера на вноските, дължими от него за предходните две пълни години".

Общото събрание обаче може да позволи на дадена държава да гласува, ако признае, че забавянето на плащането се дължи на обстоятелства извън контрола на държавата.

В писмото списъкът на длъжниците включва пет държави: ЦАР, Иран, Сао Томе и Принсипи, Коморски острови и Сомалия. Независимо от това, Общото събрание реши да позволи на последните три да гласуват в събранието до края на тази сесия.

След погасяване на дълга държавата си възвръща правото на глас. Както следва от писмото на Гутериш, за да възстанови правото си на глас, Иран трябва да внесе 16 251 298 долара в бюджета на организацията, а ЦАР - 29 395 долара.