Външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахян предупреди в петък, че ливански и палестински екстремисти държат "пръст на спусъка" в очакване на израелската сухопътна офанзива в управляваната от Хамас Ивица Газа, съобщава АФП.

"Това, което разбрах от това, което чух от тях и плановете, които имат - те държат пръста си на спусъка", каза той.

Говорейки пред Националното обществено радио на САЩ от Организацията на обединените нации, където той присъства на сесия на Общото събрание за кризата, Амир-Абдолахиан каза, че действията на екстремистите ще бъдат "много по-мощни от това, на което сте свидетели".

"Затова вярвам, че ако тази ситуация продължи и жените, децата и цивилните продължават да бъдат убивани в Газа и на Западния бряг, всичко ще бъде възможно", каза той.

Както е известно, Иран подкрепя Хамас и има близки отношения с Хизбула. Амир-Абдолахиан обаче настоя, че екстремистите ще вземат решение сами, а не по нареждане на Иран.

"Ние наистина не искаме този конфликт да се разпространи", каза той.

Изказването му дойде, след като президентът на САЩ Джо Байдън нареди въздушни удари по два обекта в Сирия, за които се твърди, че са използвани от елитната Революционна гвардия на Иран.

Байдън заповяда удари по проирански милиции в Сирия

Байдън заповяда удари по проирански милиции в Сирия

Отговор на нападенията срещу американските бази в региона

Пентагонът определи ударите като премерено отмъщение след ударите на подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия, които убиха американски военен, а други 21 американски военни получиха леки наранявания.

На 7 октомври бойци на Хамас нахлуха през границата на ивицата Газа, убивайки 1400 души, предимно цивилни, и взеха повече от 220 заложници в най-лошото кръвопролитие в историята на Израел.

Израел разширява сухопътната операция в Газа

Израел разширява сухопътната операция в Газа

Според местни жители, днес са преживели най-интензивните удари от началото на войната

Израел отвърна на удара с безмилостна бомбардировка, която според управляваното от Хамас здравно министерство на Газа е убила 7326 души, предимно цивилни, сред които 3038 деца.

Израелските отбранителни сили обявиха късно в петък, че разширяват сухопътните операции в Ивицата Газа. Това стана на фона на призиви на западни лидери за примирие и защита на цивилните там.