Френският президент Еманюел Макрон в петък призова Израел да насочи по-добре отговора си на терористичните атаки на Хамас, за да гарантира защитата на цивилните в Ивицата Газа, съобщава Politico.

"Ние напълно признаваме правото и легитимната воля на Израел да се бори с тероризма, готови сме да помогнем. Но смятаме, че пълна блокада, безразборни бомбардировки и подготвяната мащабна наземна операция не защитават цивилното население", каза той на пресконференция след срещата на върха на лидерите на ЕС. Изключително важно е Израел да действа целенасочено в Газа, което означава да се бори с тероризма, без да застрашава живота на цивилни."

Израел: Хамас се крие в тунели и оперативни центрове под болница в Газа

Израел: Хамас се крие в тунели и оперативни центрове под болница в Газа

Главен военен говорител на Израел показа снимки, диаграми и аудиозаписи които показват как "Хамас" се укрива

Макрон също така намекна за пълната обсада на Израел в Газа след началото на войната Израел-Хамас, която силно ограничи доставката на гориво, храна, лекарства и вода, което доведе до влошаване на хуманитарната криза, според хуманитарни организации.

"Имахме много дълъг дебат относно множествено или единствено число пауза или паузи, каза Макрон, която доведе до единодушен призив за хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди". Честно казано, като се има предвид ситуацията, мисля, че сега се нуждаем от хуманитарно примирие".

Израелската армия обвини ислямисткото движение "Хамас" в петък, че използва главната болница в Газа като щит за своите тунели и оперативни центрове.

"Хамас" превърна болниците в командни и контролни центрове и убежища за терористите и командирите на "Хамас", каза контраадмирал Даниел Хагари, главен военен говорител на Израел, на пресконференция.

Той показа снимки, диаграми и аудиозаписи, за които каза, че показват как "Хамас" използва болничната система и по-специално болницата Ал Шифа, за да скрие различни командни пунктове и входни точки в обширната мрежа от тунели под Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отказал да подпише плановете за сухопътна операция в ивицата Газа. Това съобщи по-рано в петък в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на свои източници.

Изданието посочва, че Нетаняху се опасява от отговорност, в случай че наземната операция се провали.

Нетаняху отказал да подпише окончателния план за сухопътна операция в Газа

Нетаняху отказал да подпише окончателния план за сухопътна операция в Газа

Израелският премиер се опасява от отговорност при провал на офанзивата

Твърди се, че политическото и военното ръководство на Израел все още не са решили как, кога и дали изобщо е необходимо да се проведе сухопътна операция в палестинския анклав.

Израелската армия, разположена на границата с ивицата Газа, е готова да действа, но политическите и военните лидери не могат да постигнат съгласие за решение, пише "Ню Йорк Таймс". Допълва се, че операцията се забавя, за да има повече време за преговори относно освобождаването на заложниците, държани от "Хамас".

Израел нанесе ожесточени въздушни удари срещу Газа, след като нападението на "Хамас" срещу страната на 7 октомври причини смъртта на над 1400 души. По данни на властите в Газа при въздушните удари на Израел са загинали над 7000 палестинци.