Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отказал да подпише плановете за сухопътна операция в ивицата Газа. Това съобщава в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на свои източници.

Изданието посочва, че Нетаняху се опасява от отговорност, в случай че наземната операция се провали.

Твърди се, че политическото и военното ръководство на Израел все още не са решили как, кога и дали изобщо е необходимо да се проведе сухопътна операция в палестинския анклав.

Израелската армия, разположена на границата с ивицата Газа, е готова да действа, но политическите и военните лидери не могат да постигнат съгласие за решение, пише "Ню Йорк Таймс". Допълва се, че операцията се забавя, за да има повече време за преговори относно освобождаването на заложниците, държани от "Хамас".

Нетаняху: Всички бойци на Хамас са обречени

Нетаняху: Всички бойци на Хамас са обречени

И в Газа, и извън Газа

"Военното ръководство изготви окончателния план, но Нетаняху отказа да го подпише, което разгневи висшите офицери", разкриха източници на американския вестник.

Отказът на Нетаняху отчасти е свързан с желанието му да получи единодушното одобрение на членовете на военното правителство.

"Анализаторите смятат, че Нетаняху се страхува да одобри едностранно операцията, тъй като поради спада на общественото доверие в неговото ръководство на правителството, той се страхува, че ще бъде обвинен, ако операцията се провали", подчертава вестникът.

Израел нанесе ожесточени въздушни удари срещу Газа, след като нападението на "Хамас" срещу страната на 7 октомври причини смъртта на над 1400 души. По данни на властите в Газа при въздушните удари на Израел са загинали над 5000 палестинци.

Почти половината израелци не искат нахлуване в Газа сега

Почти половината израелци не искат нахлуване в Газа сега

Намалява подкрепата за сухопътна офанзива