Палестинската групировка "Хамас", която контролира Газа, заяви, че не може да освободи заложници, заловени по време на нейната атака срещу Израел, докато не бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, пише руският вестник "Коммерсант", цитирайки член на делегацията на Хамас, която е на посещение в Москва.

Изданието цитира думите на Абу Хамид, че "Хамас" се нуждае от време, за да намери всички онези, които са били отведени от Израел в Ивицата Газа от различни палестински фракции при атаката на "Хамас" на 7 октомври.

"Те хванаха десетки хора, повечето от които цивилни, и ни трябва време, за да ги открием в Ивицата Газа и след това да ги освободим", каза Хамид.

"Коммерсант" цитира думите му, че е необходима спокойна среда, за да се изпълни тази задача. "Хамас" съобщи в четвъртък, че около 50 от заложниците са били убити при израелските въздушни удари.

Израел призова Русия да изгони гостуващата делегация на Хамас, като нарече поканата им от Москва "достойна за съжаление".

Русия поддържа връзки с всички ключови играчи в Близкия изток, включително Израел, Иран, Сирия, Палестинската власт и "Хамас".

Русия многократно е обвинявала за настоящата криза провала на дипломацията на САЩ и е призовавала за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" и възобновяване на преговорите, насочени към намиране на мирно споразумение.

Иран обяви готовност на Хамас да освободи заложници и заплаши САЩ заради Израел

Иран обяви готовност на Хамас да освободи заложници и заплаши САЩ заради Израел

Иран: Цялата земя на Палестина, от морето до реката, принадлежи само на първоначалните палестинци

Броят на заложниците, държани в ивицата Газа, по последни данни е най-малко 229, каза говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари.

На сутрешен брифинг той каза, че военните "разполагат с информация за 229 заложници, задържани в ивицата Газа, и семействата на отвлечените са информирани".

По-рано израелската армия съобщи за 222 заложници, но вчера по-рано този брой нарасна до 224.

Катар призова Хамас да освободи заложници, без да очакват израелски отстъпки

Катар призова Хамас да освободи заложници, без да очакват израелски отстъпки

Това щяло да облекчи логистиката на техните бойците