Иранското външно министерство е привикало посланика на Великобритания в Техеран Никълъс Хоптън във връзка с "незаконното задържане" на петролен танкер в Гибралтар, превозващ ирански петрол за Сирия, съобщи иранската държавна телевизия, цитирайки говорителя на иранското външно министерство Абас Мусави.

По-рано испанските власти обявиха, че Grace 1, супертанкер, плаващ под флага на Панама, превозващ ирански суров петрол за Сирия, е бил арестуван от британски патрулни кораби край бреговете на Гибралтар по искане на САЩ.

Британската армия задържа супертанкер в Гибралтар
Обновена

Британската армия задържа супертанкер в Гибралтар

Нарушавал европейските санкции за суров петрол в Сирия и на САЩ за износ от Иран

Британски морски пехотинци са се качили на кораба, който има капацитет от 300 000 тона петрол, рано тази сутрин.

Британският премиер Тереза Мей по-късно приветства задържането на кораба, като говорителят на "Даунинг стрийт" 10 подчерта, че действията на властите на Гибралтар са изпратили "ясно послание", че Обединеното кралство няма да толерира нарушаване на санкциите.

Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо заяви, че имало доказателства, които показват, че танкерът се е опитвал да достави суров петрол до рафинерия "Баняс" в Северозападна Сирия, в нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу Сирия. През 2011 г. ЕС удари разкъсваната от война арабска страна с тежки икономически и енергийни санкции.

Междувременно САЩ наложиха свои собствени тежки санкции срещу петролния сектор на Иран през 2018 г. и заплашиха да наложат вторични санкции срещу всяка страна или компания, която продължава да купува енергийни ресурси от страната. Великобритания, която остава страна по ядреното споразумение от 2015 г., не се подписа под тези ограничения, въпреки че компаниите ѝ до голяма степен спряха търговията с енергоносители с Ислямската република от страх от икономически последствия.