Началникът на генералният щаб на въоръжените сили на Иран отхвърли исканията на САЩ за ограничаване на влиянието си в региона и коментира, че няма да иска разрешение от която и да е страна да развива отбранителните си способности, съобщава "Ройтерс".

"Иранските въоръжени, благодарение на Бога, сега са по-подготвени от всякога и няма да чакат разрешението или одобрението на каквато и да е сила да развиват отбранителни способности", обяснява генерал-майор Мохамад Багери.

Техеран няма да се преклони под натиска на Вашингтон да ограничи военните си дейности, допълва той. Изявлението е два дни след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че Вашингтон ще наложи "най-силните санкции в историята", ако Техеран не ограничи регионалното си влияние и не ограничи своята програма за ракети.

САЩ се заричат: Предстоящите санкции срещу Иран ще са най-тежките в историята

САЩ се заричат: Предстоящите санкции срещу Иран ще са най-тежките в историята

"Ще приложим безпрецедентен финансов натиск върху иранския режим"

Две седмици по-рано Доналд Тръмп оттегли САЩ от международна ядрена сделка с Иран.

Багери определя американските лидери като "нелоялни, жестоки, престъпни, изолирани, гневни, корумпирани и на заплата ционисткия режим" и коментира, че Вашингтон няма смелост за военна конфронтация с Техеран.

Санкции на САЩ помагат на хардлайнерите в Иран, смята Франция

Санкции на САЩ помагат на хардлайнерите в Иран, смята Франция

Тази позиция може да застраши още повече региона, коментира Жан-Ив Ле Дриан

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф определя коментарите на Майк Помпео за "неистински" и базирани на "стари илюзии" и че Вашингтон е заложник на натиск от различни корумпирани групи.

Помпео повтаря стари обвинения срещу Техеран "с по-силен и по-неприличен тон", смята Зариф.