Френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан не е съгласен с решението на САЩ да се оттегли от ядрената сделка с Иран и предупреждава, че прилагането на повече санкции помага на хардлайнерите в страната, съобщава "Ройтерс".

"Ние не сме съгласни с този метод, защото това прилагане на санкции срещу Иран няма да даде възможност за диалог, а напротив, ще подсилят хардлайнерите и ще отслабят президента Рохани. Тази позиция може да застраши още повече региона", коментира Жан-Ив Ле Дриан.

САЩ наложиха санкции на петима иранци, подкрепяли хусите в Йемен

САЩ наложиха санкции на петима иранци, подкрепяли хусите в Йемен

Вчера САЩ се зарекоха да наложат на Иран най-тежките санкции в историята

Франция ще продължи да прилага споразумението, дори и да е съгласна със САЩ, че иранската дейност по балистични ракети и регионалните амбиции трябва да бъдат ограничени.

Заместник-министрите на външните работи на останалите страни по споразумението - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия - ще се срещнат с иранския си колега в петък във Виена. Срещата ще оцени какво може да се направи, за да се запази сделката и да се заобиколят американските санкции, които вече оказват влияние върху чуждестранния бизнес в Иран. Европейските компании са притеснени от новите санкции на САЩ, а някои вече започнаха да се изтеглят.

"Имаме още един проблем, който е сигурността на нашите компании и способността да дадем на Иран икономическите ползи, които може да очакват в замяна на отказа си от ядрено оръжие. Тези санкции на САЩ не са приемливи. Не можем да им позволим да станат легитимни", допълва Ле Дриан .

Иран: Подкрепата на Европа за ядрената сделка не е достатъчна

Иран: Подкрепата на Европа за ядрената сделка не е достатъчна

Това е ядрено споразумение, което работи