Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменеи заяви, че Техеран нямал никакво намерение да си сътрудничи по регионални въпроси с основните си врагове – "големия сатана" САЩ и „злото” Великобритания, съобщава иранската държавна телевизия, цитирана от „Ройтерс”.

Хаменеи също така обвинил Вашингтон, че не е ангажиран с ядреното споразумение, постигнато между Техеран и шестте световни сили, включително САЩ, през 2015 г., целящо да ограничи спорната ядрена програма на страната.

Съгласно споразумението, икономическите санкции бяха отменени през януари, след като Иран прекрати чувствителните дейности, за които Западът подозира, че са целели създаването на атомна бомба. Иран отрича, че се опитва да произведе атомна бомба.  

„Америка продължава враждата си към Иран от (Ислямската през 1979 г.) революцията... Огромна грешка е да се доверяваме на злото Великобритания и Големия сатана (САЩ)”, коментира Хаменеи в реч, предавана на живо по държавната телевизия.  

„Ние няма да сътрудничим с Америка по кризата в региона”, изтъкна той, добавяйки: „Техните цели в региона са на 180 градуса противоположни на тези на Иран.”

След края на санкциите срещу Иран, страната започна да увеличава търговията със Запада. Ала някои американски санкции остават и на американски банки продължава да им е забранено да правят бизнес с Иран, пряко или косвено, тъй като Вашингтон все още обвинява Техеран в подкрепа на тероризма и нарушаване на човешките права.

Те използват човешките права, тероризма... като предлог да избягват изпълнението на поетите си ангажименти”, изтъкна още Хаменеи.

„Ако ние останем силни, обединени и революционно настроени, онези, които се опитват да тормозят Иран и са срещу нас, няма да успеят”, коментира още той по време на събиране за отбелязване на годишнината от смъртта на основателя на Ислямската република, аятолах Рухола Хомейни, през 1989 г.