Иран заяви, че САЩ "пресичат червена линия", като налагат санкции на ръководителя на съдебната система, аятолах Садек Амоли-Лариджани, съобщава БиБиСи. Външното министерство на страната обещава да отвърне, но не се споменава под каква форма може да предприеме ответни действия.

Иран също така отхвърл и всякакви промени в ядрената сделка със световните сили. Американският президент Доналд Тръмп, който е критик на споразумението от 2015 г., коментира в петък, че ще даде последна отсрочка по ядрената сделка с Иран.

Санкциите срещу Техеран остават замразени, но споразумението трябва да бъде преработено, като на иранската страна бъдат поставени значително по-строги изисквания. В същото време САЩ наложиха и нови санкции на 14 физически и юридически лица.

Тръмп обясни, че дава на Европа и САЩ "последен шанс" да изчистят "ужасните недостатъци" в ядреното споразумение. Белият дом поиска страните от ЕС да постигнат съгласие за постоянни ограничения върху обогатяването на уран в Иран. Тръмп също иска да бъде разгледана иранската програма за балистични ракети.

САЩ налагат наказателни мерки по въпроси като тероризма, човешките права и развитието на балистичните ракети.

Тръмп даде отсрочка на Иран срещу ревизия на споразумението

Тръмп даде отсрочка на Иран срещу ревизия на споразумението

Според високопоставен служител, президентът е дал срок от 120 дни...

Американското министерство на финансите съобщава, че аятолах Амоли-Лариджани отговаря за "изтезания или жестокости, нечовешко и унизително отношение и наказания на затворниците в Иран, включително ампутации".

Иран считат, че американските санкции, които не са свързани с ядрена дейност, ефективно отменят финансови ползи, които страната очаква от споразумението от 2015 г. "Враждебното действие на режима на Тръмп (срещу Лариджани) ... пресича всички червени линии на поведение в международната общност и е нарушение на международното право и със сигурност ще бъде отговорено по сериозен начин от Ислямската република", съобщава иранското външно министерство.

Обвиняват Тръмп, че "продължава да предприема враждебни мерки срещу иранския народ и да повтаря заплахите, които много пъти са се провалили".

Позовавайки се на заплахите на Тръмп за ядрената сделка, Иран коментира, че "няма да приеме никакви изменения в настоящото споразумение, било то сега или в бъдеще, и няма да позволи  други въпроси да бъдат свързани с JCPOA (общият лан за действие)".

Москва определи като вредни действията на Тръмп за Иран

Москва определи като вредни действията на Тръмп за Иран

Не одобряват излизането на САЩ от споразумението