Иран обвини САЩ в използването на посолствата си в други страни за шпионаж и подривни действия. Това обявиха от иранското външно министерство, цитирани от местните медии.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран в използването на посолствата си в други страни за организирането на терористични актове и призова всички страни внимателно да проверят всички ирански дипломати.

"Помпео отправя тези безпочвени обвинения в контекста на различни свидетелства, публикувани от редица източници, които разкриват участието на посолствата на САЩ в шпионаж и разрушителни действия, при които стотици военни и охранители работят под дипломатическо прикритие", изтъкна говорителят иранското външно ведомство.

Според Иран в съвременната история има доказани примери, че американските посолства се намесват във вътрешните работи на приемащите страни и подкопават отношенията на тези страни с други държави.

Сделка Тръмп-Путин за Сирия - само на гърба на Иран

Сделка Тръмп-Путин за Сирия - само на гърба на Иран

Самото обявяване на срещата вече е само по себе си залог, който се предлага на Владимир Путин

По-рано Майк Помпео заяви, че иранци са били арестувани в Европа за подготовка за извършване на терористичен заговор в Париж. Ирански дипломат се твърди, че е участвал в терористичен заговор за атентат срещу мероприятие на иранска опозиционна група във Франция на 30 юни.

Той добави, че САЩ настояват страните да вземат необходимите решения за собствените си сигурност и да останат бдителни, включително и относно Иран, който представлява заплаха за страните по света.