Техеран няма да приеме "твърдоглавите" искания на Вашингтон в преговорите за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г. Това заяви върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей, съобщава "Ройтерс".

Той допълни, че САЩ не са дали гаранция, че никога повече няма да се откажат от споразумението.

По думи на Хаменей американците са действали "напълно страхливо и злонамерено". "Веднъж те нарушиха ядрената сделка, като я напуснаха. Сега изрично казват, че не могат да дадат гаранции, че това няма да се повтори", разкритикува ги той.

От своя страна говорителят на Държавния департамент на САЩ заяви в свое изявление, че администрацията на президента Джо Байдън е била "искрена и твърда в преследването на пътя на смислена дипломация за постигане на взаимно връщане към споразумението".

Иран отново отказа връщане към ядрената сделка, ако САЩ не отменят санкциите

Иран отново отказа връщане към ядрената сделка, ако САЩ не отменят санкциите

Външният министър Зариф е разговарял с Доминик Рааб...

От 9 април Техеран и шест световни сили водят преговори за възобновяване на ядрената сделка, отхвърлена преди три години от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, според когото споразумението облагодетелства Иран.

Шестият кръг на преговорите между Техеран и Вашингтон беше прекратен на 20 юни - два дни след като консервативният съдия Ебрахим Раиси беше избран за президент на Ислямската република. Страните, участващи в преговорите, все още не са обявили кога ще бъде следващият кръг на преговорите.

Подобно на Хаменей, Раиси подкрепи възстановяването на ядрената сделка, но правителството му може да възприеме подход на "твърда линия". Хаменей, а не президентът, има последната дума по държавните въпроси на Иран, включително ядрената политика.

Ирански и западни представители заявиха, че остават значителни пропуски за възстановяване на сделката, съгласно която Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на отпадане на тежките санкции, които са й наложени.

Израел към САЩ: Иран е на прага да стане ядрена сила

Израел към САЩ: Иран е на прага да стане ядрена сила

Предупреждение за Блинкън и Остин, че Иран напредва бързо към производство на ядрени оръжия