Иранските власти няма да правят отстъпки по връщането си към ядрената сделка докато САЩ не отменят изцяло санкциите срещу Техеран. Такава позиция изрази министърът на външните работи на Иран - Мохамад Джавад Зариф, в телефонен разговор с британския първи дипломат Доминик Рааб, предаде агенция ISNA.

Зариф е пояснил, че Иран настоява за отмяна на санкциите по начин, позволяващ Техеран да провери тези мерки. Той е подчертал, че това е единственият път за връщане на иранската страна към изпълнението на ангажиментите по ядрената сделка.

Иранският външен министър е призовал европейските партньори по сделката да изпълняват ангажиментите си и да "действат конструктивно".

Същевременно Техеран не изпълнява условията по сделката и отказва съдействие на инспекторите на МААЕ.

МААЕ обвинява Иран в нежелание да сътрудничи

МААЕ обвинява Иран в нежелание да сътрудничи

Техеран криел уран, достатъчен за оръжия

Припомняме, администрацията на президента Джо Байдън заяви готовност САЩ да се върнат към ядрената сделка с Иран, след като през 2018 г. президентът Доналд Тръмп оттегли Вашингтон от споразумението.

Междувременно "Политико" съобщи, че през тази седмица американската администрация ще представи на иранското правителство нови предложения за деблокиране на ситуацията около Съвместния цялостен план за действие, предназначен за разрешаване на кризата около ядреното споразумение.

Според изданието, американската инициатива предвижда известно облекчаване на американските санкции срещу Иран в отговор на спирането от страна на Техеран на някои ядрени дейности, като използването на модерни газови центрофуги и обогатяване на уран до 20%.

Техеран обаче отхвърля варианта за поетапна отмяна на санкциите. 

Иран отхвърля поетапно премахване на санкциите

Иран отхвърля поетапно премахване на санкциите

САЩ да отменят всички санкции за да се възобнови ядреното споразумение