Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази разочарование от факта, че Иран не сътрудничи по ядрената си програма, предаде ДПА. Ислямската република не успява да даде отговори, които биха могли да хвърлят светлина върху обхвата на миналите ѝ ядрени дейности. В последния си тримесечен доклад за Иран базираната във Виена ядрена агенция заяви, че е открила уран на две места миналата година, но Иран все още не е дал обяснения.

Освен това Техеран не е дал достоверни отговори за урана, намерени на трето място през последните 18 месеца. "Агенцията е дълбоко загрижена, че недеклариран ядрен материал може да е присъствал на това място", се казва в доклада на МААЕ. МААЕ съобщи също, че Иран сега е обогатил близо 3 тона уран. Това е близо 15 пъти размера, разрешен по сделката на Техеран от 2015 г. с големи сили, която е предназначена да предотврати натрупването на обогатен уран в страната, който може да бъде преработен допълнително в оръжеен материал.

Припомняме, че Иран официално започна да ограничава достъпа на международните инспектори до ядрените обекти, съобщава обществената телевизия. Ислямската република се опитва да окаже натиск върху европейските държави и САЩ да отменят санкциите и да подновят изпълнението на ядрената сделка от 2015 г.

Иран иска дела, а не приказки от световните сили за ядрената сделка

Иран иска дела, а не приказки от световните сили за ядрената сделка

МААЕ съобщи, че Иран ще намали сътрудничеството с инспекторите

Техеран вече обяви, че планира да прекрати прилагането на Допълнителния протокол - конфиденциална договореност между Техеран и МААЕ като част от ядреното споразумение. Протоколът гарантира достъп на инспекторите на ООН до ядрените съоръжения и възможност за наблюдаване на програмата.

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че блокират достъпа на МААЕ до мрежата от камери за наблюдение в ядрените обекти. Организацията за атомна енергия на Ислямската република обеща да запази записите за период от три месеца и след това да ги предаде на МААЕ, но само ако бъдат отменени някои санкции.

Върховният лидер на Иран Али Хаменеи предупреди, че страната му може да започне да обогатява уран с чистота до 60%, ако се наложи, но той повтори, че държавата е забранила създаването на оръжия за масово унищожение.

През уикенда генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси посети Техеран, за да обсъдят заканата на Иран да ограничи инспекциите. Като част от временно споразумение Гроси обяви, че агенцията ще запази същия брой инспектори на терен. Но Гроси подчерта, че ограниченията ще засегнат възможности на инспекторите за бързи проверки на ядрените обекти. Блокирането на достъпа на МААЕ до камерите също означава, че агенцията не може да наблюдава иранските действия, докато инспекторите не са на място.

Иран плаши с 60% обогатяване на уран

Иран плаши с 60% обогатяване на уран

САЩ и европейските страни се отнасяли несправедливо с Иран