Иранското правителство иска Съединените щати да отменят всички санкции срещу страната и отхвърля всяко поетапно облекчаване на ограниченията, съобщи в събота иранската държавна телевизия Press TV, цитирана от "Ройтерс".

Двете страни заявиха, че ще проведат непреки преговори във Виена от следващата седмица като част от по-широки преговори за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и великите сили. Държавният департамент на САЩ заяви, че фокусът ще бъде върху "ядрените стъпки, които Иран ще трябва да предприеме, за да се върне към спазването" на това споразумение.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде заяви в събота, че Техеран се противопоставя на постепенното облекчаване на санкциите. "Не се обмисля никакъв план стъпка по стъпка", каза Хатибзаде пред Press TV. "Окончателната политика на Ислямска република Иран е премахването на всички санкции на САЩ."

Целта на преговорите в австрийската столица е да се постигне споразумение в рамките на два месеца, според висш служител от Европейския съюз, координатор на сделката.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядрения пакт през 2018 г. и отново наложи санкции на Иран, което накара Техеран да наруши някои от ядрените ограничения на споразумението.

Наследникът на Тръмп Джо Байдън иска да съживи споразумението, но Вашингтон и Техеран са в противоречие кой да направи първата крачка.

Иран, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания - всички страни по сделката от 2015 г. - проведоха виртуални разговори, за да обсъдят възможното връщане на САЩ към споразумението.

САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение

САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение

"Иран и САЩ ще бъдат в един и същи град, но не в една стая"