Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена следващата седмица като част от усилията за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, въпреки че няма да водят преки преговори. Това са заявили дипломати, 

Дори и без преговори лице в лице, които Техеран отхвърли, присъствието на Иран и САЩ в австрийската столица би означавало стъпка напред в усилията за връщане на всички страни в съответствие със споразумението.

Иран е започнал да обогатява уран с нови центрофуги в Натанз

Иран е започнал да обогатява уран с нови центрофуги в Натанз

Това е допълнително нарушение на ядрената сделка

Целта беше да се постигне споразумение в рамките на два месеца, каза високопоставен служител на Европейския съюз, координатор на споразумението.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г. и отново наложи санкции срещу Иран, което накара Техеран да наруши някои от ядрените ограничения на договора. Неговият наследник Джо Байдън иска да съживи споразумението, но Вашингтон и Техеран са в противоречие кой да направи първата крачка.

"Иран и САЩ ще бъдат в един и същи град, но не в една стая", отбеляза европейски дипломатически източник. Западен дипломат е уточнил, че ще бъде приет подход на дипломатическа совалка.

Иран заплаши да прекрати споразумението с МААЕ

Иран заплаши да прекрати споразумението с МААЕ

САЩ искат МААЕ да притисне Ислямската република

Разговорите ще имат за цел да създадат преговорни списъци със санкции, които САЩ могат да отменят и ядрените задължения, които Иран трябва да изпълни, посочил представителят на ЕС.

Тези списъци "трябва да се съчетаят по някое време. В крайна сметка ние подхождаме към това по паралелен начин. Смятам, че можем да го направим за по-малко от два месеца", увери представителят.

Той е говорил, след като Иран, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания - всички страни по споразумението от 2015 г. - проведоха виртуални разговори днес, за да видят как да напреднат.

"Цел: Бързо да финализираме премахването на санкциите и ядрените мерки за премахване на всички санкции, последвано от прекратяване на коригиращите мерки от Иран", написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в "Туитър", като допълни: "Няма среща между Иран и САЩ. Ненужна е", добави той.

Сделка за мониторинг над Иран по ядреното споразумение

Сделка за мониторинг над Иран по ядреното споразумение

Нова надежда за договорка

Ирански официален представител заяви, че американския пратеник за Иран Роб Мали и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще бъдат във Виена, но настоя, че няма да има директни или индиректни срещи между ирански и американски представители

"Ако не стигнем там след два месеца, ще видим какво ще се случи, но това определено ще бъде лоша новина", подчерта представителят на ЕС.

Съгласно споразумението американските и други икономически санкции срещу Техеран бяха премахнати в замяна на ограничаването на ядрената програма на Иран, за да се затрудни разработването на ядрено оръжие - амбиция, която Техеран отрича.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че е добре, че преговорите се възобновяват, но времето е от съществено значение.

"Споразумение, което отново се спазва изцяло, би било плюс за сигурността на целия регион и най-добрата основа за разговори по други важни въпроси на регионалната стабилност", каза той в изявление.

Зариф: САЩ нарушиха споразумението, те да се завърнат първи към него

Зариф: САЩ нарушиха споразумението, те да се завърнат първи към него

Президентът Байдън има избор: да скъса с неуспешните политики на Тръмп или да надгради неговите неуспехи, според иранския външен министър