Две експлозии по главния ирански газопровод, пренасящ природен газ в посока юг-север, са определени като саботаж. Това съобщи министърът на петрола Джавад Оуджи, цитиран от Reuters.

По думите му това е терористичен акт, извършен в 01:00 часа местно време тази нощ в мрежата на националните газопреносни тръби в два района на странат.",

"Очаквахме подобни актове на саботаж около годишнината на Иранската революция (11 февруари) и бързо променихме конфигурацията на преносната мрежа, за да противодействаме на вражеските цели за предизвикване на прекъсване на доставките на газ в големите провинции", каза още Оуджи

Само в селищата близо до повредения газопровод се наблюдава прекъсване в подаването на газ, което ще бъде отстранено по-късно днес, посочи министърът.

Директорът на диспечерската служба на Националната иранска газова компания отрече по-ранни съобщения, че инцидентът е довел до прекъсване на подаването на газ в промишлеността и офисите в някои провинции, като обясни, че тези временни ограничения са били планирани предварително и са част от дейности по поддръжката.

Оуджи припомни подобен инцидент от 11 февруари 2011 г., който според него също е бил акт на саботаж, причинил временни прекъсвания на газоподаването в четири различни района.

САЩ недоволни от газопровод между Иран и Пакистан

САЩ недоволни от газопровод между Иран и Пакистан

Отлаганата дълго време тръба се разглежда като облекчение за Пакистан