Министърът на информационните и комуникационните технологии на Иран Азари Джахроми се нахвърли остро на президента на САЩ Доналд Тръмп чрез "Туитър", като го нарече "терорист в костюм".

В туита си Джахроми оприличи американския президент с терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), Адолф Хитлер и Чингис Хан, като всички те според иранския министър мразят културата, добавяйки, че Тръмп скоро щял да научи, че никой не може да победи "Великата иранска страна и култура".

"Като ДАЕШ, като Хитлер, като Чингис! Всички те мразят културите. Тръмп е "терорист в костюм". Той ще научи много скоро историята, че НИКОГА не може да победи великата иранска страна и култура", написа Джахроми, имайки предвид заплахата на Тръмп, че САЩ ще "ударят 52 ирански обекта".

Тръмп плаши Иран с удар, какъвто никога не бил виждал

Тръмп плаши Иран с удар, какъвто никога не бил виждал

"Ние сме най-големите и НАЙ-ДОБРИТЕ в света!"

Публикацията на Джахроми в "Туитър" е в отговор на заплашителната публикация на Тръмп в същата социална мрежа, в която той се зарече да удари ирански цели "много бързо и много силно", ако Иран атакува американски граждани или активи.

Изявлението на Тръмп беше посрещнато с възмущение от иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, който подчерта, че заплахите на американския президент, ако ги изпълни, ще представляват още едно нарушение на международното право.

Тръмп решил за минути за Касем Солеймани

Тръмп решил за минути за Касем Солеймани

Разкрития за удара в Багдад

Най-новата ескалация на напрежението между Иран и САЩ дойде, след като Касем Солеймани, командирът на елитните специални сили "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, беше убит при ракетен удар, разпореден от Тръмп в ранните часове в петък.

Положението допълнително се нажежи след две отделни ракетни атаки в Ирак - едната в Зелената зона близо до американското посолство в Багдад, а другата във въздушната база Балад, в която се намират американски сили и се намира северно от Багдад.

Тръмп към Иран: Ще отговорим на всяка атака

Тръмп към Иран: Ще отговорим на всяка атака

Напрежение между Белия дом и Техеран

Междувременно ген.-майор Абдулрахим Мусави настоя, че САЩ нямали "смелост" за военна конфронтация със страната му.

"Съмнявам се, че имат смелостта да инициират" военен конфликт, коментира Мусави пред държавната иранска агенция ИРНА.

Изявлението му е в отговор на предупреждението на Тръмп, че американската армия, която е "най-голямата и най-добрата армия в света", е готова да удари Иран "по-силно от всякога", ако се наложи.