Иранските власти са освободили петимата британския яхтсмени.

Иранската агенция ФАРС съобщава, че те са били пуснали преди няколко часа.

Яхтсмените в момента се намират все още в Иран и са разговаряли с близките с ипо телефона.

Припомняме, вчера стана ясно, че на 25 ноември военноморските сили на Иран са задържали в иранската акватория на Персийския залив, яхта с екипаж от 5-ма граждани на Великобритания.
Предполага се, че яхтата е пътувала с курс от Бахрей към Дубай, а отклоняването от курса е случайно и погрешка тя се е озовала в ирански води.

Яхтата, която принадлежи на компанията Sail Bahrain, се е била запътила към Обединените арабски емирства, за да участва в регата Дубай - Маскат.

Великобритания се опасяваше, че Техеран може и да използва арестуваните моряци като разменна монета, макар че младите хора по никакъв начин не са съпричастни към политическото противопоставяне между Ислямската република и Запада.

Министерството на външните работи на Великобритания се опита да се добере до всякакви подробности по случая предимно чрез представителя Маучех Мотаки. Прогнози обаче за развитието на ситуацията обаче е рано да се правят.

Преди това иранските власти предупредиха, че спрямо британските яхстмени може да бъдат предприети „сурови мерки, ако се потвърди, че действията им са умишлени, пише Mig.news.

Дейвид Милибанд, външният министър на Великобритания, призова вчера иранския си колега да предостави отговорите, които искат британските власти. Милибанд посочи, че се надява британските граждани да бъдат освободени в най-скоро време.

Милибанд връчи и на иранския посланик в Лодон протест на действията на Техеран, в който се посочва, че няма никакви основания за задържането на яхтсмените и то в продължение на цяла седмица.