Иран освободи екипажа на задържания кораб MSC Aries, плаващ под португалски флаг, свързан с Израел, но продължава да контролира самия кораб, каза външният министър на ислямската република Хосейн Амирабдолахян, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, че на 13 април Иранската революционна гвардия залови контейнеровозния кораб MSC Aries с екипаж от 25 души в Ормузкия проток. Това стана дни, след като Техеран обеща да отмъсти на Израел за удар срещу консулството му в Дамаск. Иран каза, че може да затвори ключовия корабен маршрут.

"Иззетият кораб, който изключи радара си в териториалните води на Иран и застраши сигурността на корабоплаването, е под съдебно задържане", каза Амирабдолахян, според публикация на външното министерство в X късно вечерта в четвъртък.

Министърът заяви, че освобождаването на екипажа е хуманитарен акт и те могат да се върнат в страните си заедно с капитана на кораба.

Министерството на външните работи на Иран по-рано заяви, че MSC Aries е задържан за "нарушаване на морските закони" и че няма съмнение, че е свързан с Израел.

MSC наема Aries от Gortal Shipping, филиал на Zodiac Maritime, който е частично собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

Неотдавнашните атаки срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив от йеменските хуси - съюзници на Иран, които заявяват солидарност с палестинците по време на войната на Израел срещу Газа, засегнаха глобалното корабоплаване.

Димитър Главчев: Случаят с отвлечените българи от кораба Galaxy Leader не е забравен

Димитър Главчев: Случаят с отвлечените българи от кораба Galaxy Leader не е забравен

Работна група в момента се занимава с темата, докладва външният министър Иван Кондов