Иран постигна "минимален, но добър напредък" в отношенията си със Саудитска Арабия. Това заяви иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че е възможно да се срещне със саудитския си колега в трета страна скоро.

Пред Световния икономически форум в Давос иранският министър заяви и че Техеран все още счита премахването на западните икономически санкции срещу ислямската република за ключов препъникамък в ядрените преговори.

Той посочи, че Иран вярва, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължава политиката на максимален натиск, започната от неговия предшественик Доналд Тръмп, и трябва да вземе бързи решения за премахване на санкциите за постигане на напредък в преговорите.

Саудитска Арабия и Иран започнаха преки преговори миналата година в опит да овладеят напрежението в Близкия изток.

От години двете държави подкрепят противоположни страни в регионални конфликти и политически спорове в Сирия, Ливан и Ирак, докато водената от Саудитска Арабия коалиция води война срещу иранските бунтовници хуси в Йемен.

През април Иран и Саудитска Арабия възобновиха ключовите преговори в иракската столица Багдад, след като диалогът беше прекратен миналия месец.

Иран и Саудитска Арабия възобновиха преговорите в Багдад

Иран и Саудитска Арабия възобновиха преговорите в Багдад

Възраждат се надеждите за подновяване на отношенията между двете страни