Регионалните съперници Иран и Саудитска Арабия възобновиха ключовите преговори в иракската столица Багдад, след като диалогът беше прекратен миналия месец. Това съобщи високопоставен иракски служител, цитиран от "Ройтерс".

Разговорите бяха подновени миналия четвъртък в Багдад, заяви служителят, пожелал да остане анонимен.

Последната положителна среща породи надежди двете страни да предприемат стъпки към възобновяване на отношенията, пише полуофициалното издание "Нур Нюз", което е свързано с Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Медията добавя, че на срещата са присъствали висши служители от секретариата на Върховния съвет за национална сигурност на Иран и ръководителят на саудитската разузнавателна служба.

Рияд скъса връзките си с Техеран през 2016 г., след като ирански протестиращи нахлуха в саудитското посолство в иранската столица след екзекуцията на шиитски духовник в Саудитска Арабия.

Иран прекрати преговорите през март, без обаче да посочи причина за решението си.

Този ход дойде, след като миналия месец Рияд екзекутира 81 мъже в най-голямата си масова екзекуция от десетилетия. Техеран осъди екзекуциите, за които активисти съобщиха, че са включвали 41 шиитски мюсюлмани.

Очаква се в близко бъдеще да се проведе съвместна среща между външните министри на двете страни, пише още "Нур Нюз".

Саудитска Арабия и Иран започнаха преки преговори миналата година в опит да овладеят напрежението в Близкия изток.

От години двете държави подкрепят противоположни страни в регионални конфликти и политически спорове в Сирия, Ливан и Ирак, докато водената от Саудитска Арабия коалиция води война срещу иранските бунтовници хуси в Йемен.

Саудитска Арабия и Иран водят тайни преговори?

Саудитска Арабия и Иран водят тайни преговори?

Първият кръг директни преговори между Рияд и Техеран се е провел на 9 април