Иранското посолство в Брюксел заяви в четвъртък, че Техеран поддържа неутрална позиция в украинския конфликт и се придържа към принципите на ООН и международното право, съобщава новинарската агенция Mehr. Посолството отхвърля обвиненията на НАТО, които настояват, че Иран предоставя военна подкрепа на Русия чрез доставка на дронове за войната в Украйна.

В заключителна декларация на среща на върха в Литва в сряда 31-членният алианс призова Иран "да прекрати военната си подкрепа за Русия, по-специално трансфера на безпилотни летателни апарати (UAV), които са били използвани за атака на критична инфраструктура, причинявайки широко разпространени цивилни жертви."

Иранското посолство отбелязва, че обвиненията на НАТО са безоснователни и мотивирани от икономически интереси. В изявлението се посочва също, че Иран е пострадал от действията на някои членове на НАТО, които са подпомагали безредиците в страната, като предлагали убежище и подкрепа на терористични елементи и организации, пренебрегвайки международните правни принципи, които Иран спазва.

Британското разузнаване: Иран е увеличил износа на атакуващи дронове за Русия

Британското разузнаване: Иран е увеличил износа на атакуващи дронове за Русия

Той се извършва основно през Каспийско море

Посолството на Иран подчертава, че Техеран е играл конструктивна роля в подпомагането на регионалните правителства в противодействието срещу дестабилизиращи сили, които често получават подкрепа от външни източници.

В изявлението се призовава държавите-членки на НАТО да спазват собствените си ангажименти съгласно Устава на ООН и да спрат да отправят неоснователни обвинения срещу Иран.

Русия поднови нощните атаки с ирански дронове

Русия поднови нощните атаки с ирански дронове

Въздушна тревога е обявена в Украйна