Иран отрече да е замесен в атаката с дрон в Йордания, при която загинаха трима американски военни, а десетки други бяха ранени.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън и външният министър на Великобритания Дейвид Камерън обвиниха подкрепяните от Иран групировки за вчерашното нападение, извършено в близост до границата със Сирия.

"Както вече ясно заявихме, съпротивителните групи в региона отвръщат на военните престъпления и геноцида на ционисткия режим, който убива деца и те не приемат заповеди от Ислямска република Иран", подчерта говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани, цитиран от ИРНА.

"Тези групи решават и действат въз основа на собствените си принципи и приоритети, както и на интересите на своята страна и народ".

Трима американски военни загинаха при атака с дрон в Йордания

Трима американски военни загинаха при атака с дрон в Йордания

Джо Байдън обвини подкрепяни от Иран радикални групировки

Канаани заяви, че твърденията за иранско участие са били мотивирани от "специфични политически цели за обръщане на реалностите в региона" и са "повлияни от трети страни, включително ционисткия режим, който убива деца".

Мисията на Иран към ООН също потвърди, че Техеран няма "никаква връзка и нищо общо" с атаката, за която обвинява "конфликт между американските сили и съпротивителните групи в региона".

"Ислямската съпротива в Ирак" - организация-чадър на подкрепяни от Иран въоръжени групировки, пое отговорност за нападението.

Ударът с дрон срещу "Кула 22" - база за логистична поддръжка, причини първата загуба на живот на американски служители от вражески огън от началото на войната в Газа.

Байдън, който твърдо подкрепи войната на Израел в Газа, осъди "отвратителната и напълно несправедлива атака" и се зарече да потърси отговорност от всички отговорни "в момент и по начин по наш избор".

Вашингтон обвини подкрепяни от Иран групировки в извършването на десетки атаки срещу американски военни съоръжения в Ирак и Сирия от началото на войната.

Тръмп: Атаката с дрон срещу американска база показва капитулацията на Байдън

Тръмп: Атаката с дрон срещу американска база показва капитулацията на Байдън

Йордания отрече ударът да е дошъл от нейна територия