Силите на САЩ бяха атакувани четири пъти в Ирак и Сирия с ракети и въоръжени дронове, но няма жертви или щети на инфраструктурата. Това заяви американски военен служител при условие за анонимност, съобщава "Ройтерс".

По думите му в четвъртък американски и международни сили са били атакувани при два обекта в Североизточна Сирия с множество ракети и еднопосочен атакуващ дрон.

В Ирак множество еднопосочни дронове атакуваха въздушната база Айн Ал-Асад западно от Багдад. Дрон атакува и база, в която се намират американските сили близо до летище Ербил в Северен Ирак.

Групата Ислямската съпротива в Ирак, която според анализаторите обхваща няколко иракски въоръжени групировки, свързани с Иран, пое отговорност за атаки срещу тези места.

САЩ свалиха множество дронове на хусите над Червено море

САЩ свалиха множество дронове на хусите над Червено море

Нито корабът, нито екипажът са претърпели щети или наранявания

Атаките идват ден след като САЩ нанесоха удари по присъединената към Иран въоръжена група "Катаиб Хизбула" южно от Багдад. Според групировката атака е причинила смъртта на осем членове. Действията на САЩ бяха осъдени от иракското правителство като ескалация и нарушение на суверенитета.

Американски служители твърдят, че Съединените щати са нанесли удари по групировките, свързани с Иран, след ескалация от тяхна страна. Според служителите атаки са били насочени срещу американски и международни сили десетки пъти от 17 октомври, 10 дни след началото на войната Израел-"Хамас".

Към четвъртък е имало 36 атаки в Ирак и 37 в Сирия, каза американският военен представител.

Четири пъти за 24 часа атакуват американските сили в Сирия

Четири пъти за 24 часа атакуват американските сили в Сирия

Няма пострадали и са нанесени незначителни материални щети