Иран отхвърли предположенията, че желае да обсъди ракетната си програма със САЩ.

Говорителят на иранската мисия в ООН заяви, че оръжията са "под абсолютно никакви условия обект на преговори".

Отричането му идва, след като иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф намекна в интервю, че ракетите могат да бъдат обект на обсъждания, ако санкциите бъдат отменени.

За първи път Иран намекна, че може да преговаря за ракетната си програма

За първи път Иран намекна, че може да преговаря за ракетната си програма

Зариф предложи висока цена за такива преговори - прекратяване на продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

САЩ едностранно се оттеглиха през миналата година от историческото ядрено споразумение, сключено през 2015 г., и възобновиха тежките санкции срещу Иран.

В отговор Техеран обяви по-рано този месец, че е надхвърлил ограниченията за обогатяване на уран, заложени в споразумението. Ислямската република настоява, че не се опитва да произвежда ядрени оръжия.

В понеделник Зариф каза в интервю за американската телевизия NBC, че има голямо поле за преговори, ако САЩ отменят санкциите.

Иран: Помпео се страхува, че Зариф може да окаже влияние върху мнението в САЩ

Иран: Помпео се страхува, че Зариф може да окаже влияние върху мнението в САЩ

В неделя държавният секретар коментира решението на Вашингтон да издаде американска виза на Зариф

Запитан дали това би включвало обсъждания за ракетите на Иран - нещо, което липсва в оригиналното споразумение от 2015 г., - иранският първи дипломат заяви, че ако САЩ искат да обсъждат програмата, "те първо трябва да спрат да продават всички тези оръжия, включително ракети, в нашия регион".

Ала Алиреза Мирюсефи, говорител на иранската мисия в ООН, настоя, че Иран "категорично отхвърля" тълкуванията на интервюто на техния външен министър, като атакува информациите на медиите за думите на Зариф.

"Правенето на фалшиви заключения в преследването на заглавия, след като това, което беше казано в контекст, беше очевидно, води само до намаляване на авторитета на медиите пред обществеността", подчерта говорителят в "Туитър".

САЩ ограничиха движението на иранския външен министър в Ню Йорк

САЩ ограничиха движението на иранския външен министър в Ню Йорк

Групата пристигна в Ню Йорк в неделя сутринта

На заседание на американското правителство вчера американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Иран "за първи път" показал готовността си да обсъжда оръжията си. Страната по-рано настояваше, че това не е вариант при никакви обстоятелства.

Американският президент Доналд Тръмп изтъкна, че САЩ са постигнали "голям напредък" с Иран и че "не се стремят към промяна на режима", въпреки че настоя, че страната не може да разработи ядрено оръжие и "не може да тества балистични ракети".

Междувременно кандидатът на президента за нов военен министър Марк Еспър увери вчера пред комисията по въоръжените сили към Сената, че САЩ не търсят война с Иран и трябва да "се върнат към дипломатическия канал".