Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че е гарантирал виза на иранския външен министър, за да посети Ню Йорк. Той поясни, че е направил това предимно, за да изпълни ангажиментите на САЩ към ООН, но е ограничил движението на Мохамед Зариф.

Ислямът не позволява на Иран да се сдобие с атомно оръжие, уверява Зариф

Ислямът не позволява на Иран да се сдобие с атомно оръжие, уверява Зариф

Техеран многократно заявява, че идеологически е твърдо против придобиване на ядрени оръжия

В интервю за "Вашингтон пост" Помпео поясни, че Зариф и водената от него делегация получиха разрешение да се придвижват само в района, където са централата на ООН, иранската мисия и резиденцията на иранския посланик в световната организация.

Групата пристигна в Ню Йорк в неделя сутринта.

"В Техеран на скитат американски дипломати, така че ние не виждаме причина защо иранските дипломати да се движат свободно в Ню Йорк", подчерта държавният секретар на САЩ и поясни, че Вашингтон спазва ангажиментите си към ООН с осигуряването на достъп на иранската делегация до световната организация.

Зариф към САЩ: Никой не преговаря с терористи

Зариф към САЩ: Никой не преговаря с терористи

Искаме от САЩ да избягват намеса в отношенията на Иран с другите държави или да ги притискат да нарушават задълженията си

Зариф е в Ню Йорк за участие на среща на Икономическия и социален съвет на ООН. На форума ще бъдат обсъдени теми като конфликтите, глада, равенството на половете и климатичните промени.

Иранският външен министър получи виза от американското посолство в Берн, Швейцария, ден преди да пристигне в САЩ.

САЩ играят много, много опасна игра в Залива, вярва Зариф

САЩ играят много, много опасна игра в Залива, вярва Зариф

Той изключва преговори с администрацията на Тръмп

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля санкции срещу Зариф, въпреки че иранският топ дипломат твърди, че няма активи извън Ислямската република.