Иран никога няма да създаде атомно оръжие. Ислямът не позволява на страната да го направи. Това увери министърът на външните работи на Ислямската република Мохамед Зариф, цитиран от "Гардиън".

Русия застана зад Иран: Американският дрон е нарушил въздушното пространство

Русия застана зад Иран: Американският дрон е нарушил въздушното пространство

Това заяви Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, по време на встъпителното си слово

Техеран многократно заявява, че идеологически е твърдо против придобиване на ядрени оръжия и се стреми към ядрена енергетика за граждански цели. Но в настоящия непредсказуем климат е възможно президентът на САЩ Доналд Тръмп да възприеме коментара на Зариф като сигнал за разговори.

Белият дом прилага стратегия в търсене на разговори с Ислямската република, която включва натиск върху иранската икономика чрез санкции и блокиране на търговията на държавата с Европа.

Иран обяви, че ще наруши ограниченията за обогатяване на уран към ядрената сделка от 2015 г., но това не поставя страната на пътя към изграждане на ядрено оръжие.

Президентът на Иран обяви Белия дом за "умствено изостанал"

Президентът на Иран обяви Белия дом за "умствено изостанал"

Хасан Рохани отхвърли новите санкции на САЩ срещу вожда на Иран

Зариф припомни, че САЩ са използвали ядрени оръжия и наскоро направени коментари от Тръмп, че е отменил военен удар срещу Ислямската република, защото е можело да загинат 150 души.

"Вие наистина ли се тревожите за 150 души? Колко хора избихте с ядрено оръжие? Колко поколения заличихте с тези оръжия?", попита Зариф.

Заради нашите религиозни възгледи ние никога няма да се сдобием с ядрено оръжие, подчерта той.

Междувременно АФП съобщава, позовавайки се на иранската новинарска агенция "Фарс", че Иран "решително" ще изостави още ангажименти към ядрената сделка от 7 юли.

Иран за санкциите срещу Хаменеи: Край на дипломацията със САЩ

Иран за санкциите срещу Хаменеи: Край на дипломацията със САЩ

Отчаяната администрация на Тръмп унищожава световния мир

На 8 май Техеран обяви, че отменя някои от ангажиментите си и даде двумесечен ултиматум на Европа, Китай и Русия да помогнат на Ислямската република да заобиколи санкциите на САЩ.

В същото време съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън вярва, че Иран ще се върне на масата за преговори в отговор на "кампанията за максимален натиск" на САЩ, като има предвид икономическите санкции.

Той увери, че Белият дом не се стреми към смяна на режима в Ислямската република.

На пресконференция Болтън поясни, че САЩ работят с Русия за възпиране на Иран в региона, особено в Сирия, където е заплаха за Израел.

Тръмп въведе санкции срещу иранския лидер Али Хаменеи

Тръмп въведе санкции срещу иранския лидер Али Хаменеи

Той подписа указ…

По думите му Москва също разглежда изтеглянето на иранските сили от Сирия като положителна стъпка, необходима за възстановяването на страната.

Съветникът каза още, че САЩ, Израел и Русия работят за "намиране на начин да се случи".