Наложените от президента на САЩ Доналд Тръмп санкции срещу върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи означават край на дипломацията между Техеран и Вашингтон, категорични са от Иран.

Вчера Тръмп подписа заповед за налагането на санкции срещу Хаменеи и други висши държавни ирански служители, с което направи драматична и безпрецедентна стъпка за увеличаването на натиска върху Техеран, след като страната свали американски дрон, припомнят от "Ройтерс".

От Вашингтон казаха, че предстои налагането на санкции и срещу външния министър на страната Мохамед Джавад Зариф.

Тръмп въведе санкции срещу иранския лидер Али Хаменеи

Тръмп въведе санкции срещу иранския лидер Али Хаменеи

Той подписа указ…

Според Иран обаче тези ходове означават край на дипломацията между двете страни.

"Налагането на безполезни санкции на върховния лидер на Иран и на министъра на външните работи перманентно затваря пътя на дипломацията", написа в социалната мрежа Twitter говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави.

Според него отчаяната администрация на Тръмп "унищожава установените международни механизми за поддържане на световния мир и сигурност".

Припомняме, по думите на Тръмп санкциите са отговор на агресивните действия на Иран, включително свалянето на американски дрон от иранската страна, докато апаратът се е намирал над международни води. Още в събота той заяви, че предстоят нови санкции срещу Техеран, но тогава спомена само разработването на ядрено оръжие от страна на Техеран. Междувременно вицепрезидентът Майк Пенс коментира, че стъпката се предприема заради сваления дрон. От Иран пък са категорични, че дронът е свален, защото е летял над територията на страната.

Санкциите срещу Иран били срещу разработването на ядрена бомба

Санкциите срещу Иран били срещу разработването на ядрена бомба

Евентуалните военни действия срещу Иран остават на масата