Министърът на външните работи на Иран Мохамед Зариф за първи път намекна, че може да преговаря със САЩ за ракетната програма на Ислямската република, информира АП.

Зариф предложи висока цена за такива преговори - прекратяване на продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Нетаняху бесен на ЕС, действал с Иран както Европа с Хитлер през 1930-те

Нетаняху бесен на ЕС, действал с Иран както Европа с Хитлер през 1930-те

"Тогава също имаше такива, които си заравяха главата в пясъка и не виждаха приближаващата опасност"

Но фактът, че спомена всичко това потенциално представлява промяна в политиката, отбелязва осведомителната агенция и пояснява, че програмата за балистични ракети е под контрола на Революционната гвардия и одобрението може да дойде само от върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

Зариф намекна за възможността за преговори за ракетната програма по време на интервю за NBC News, излъчено в понеделник вечерта. Той е в Ню Йорк за срещи в ООН. Дипломат номер 1 на Иран спомена, че Обединените арабски емирства са похарчили 22 милиарда долара за оръжия, предимно от САЩ, през миналата година, а Саудитска Арабия - 6 милиарда долара. Той поясни, че Ислямската република е изхарчила 16 милиарда долара за сравнение.

Иран все още не бил нарушил значително ядреното споразумение, убеден ЕС

Иран все още не бил нарушил значително ядреното споразумение, убеден ЕС

"Каним Иран да отмени предприетите стъпки и да се върне към пълно спазване"

"Това са американски оръжия, които са изпращани в нашия регион, което прави нашия регион взривоопасен. Ако те искат да разговаряме за нашите ракети, те първо трябва да спрат продажбата на всички тези оръжия, включително на ракетите, в нашия регион", обяви Зариф.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно заявява, че продажбата на оръжие на държавите от Близкия изток е важна за икономиката на страната.