Неотдавнашните нарушения от страна на Иран на ядреното споразумение от 2015 г. не са значителни и могат да бъдат обърнати. Това коментира ръководителката на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини, цитирана от световните осведомителни агенции.

"Каним Иран да отмени предприетите стъпки и да се върне към пълно спазване" на споразумението, заяви Могерини.

Иран и ЕС в спор за ядрената сделка

Иран и ЕС в спор за ядрената сделка

Техеран иска гаранции от Европа

Иран ускори производството на обогатен уран, използван за производство на гориво за атомни електроцентрали, но също и потенциално за атомни бомби. С това Техеран отговори на санкциите, наложени от САЩ, след като те едностранно се оттеглиха от споразумението през миналата година.

Нарушенията идват на фона на засиленото напрежение между Иран и САЩ. Налице е напрежение и с Великобритания, след като британски морски пехотинци задържаха ирански петролен танкер по-рано този месец, който превозваше петрол за Сирия в нарушение на санкциите. Иран отрича това.

Съгласно ядреното споразумение Иран трябва да ограничи ядрените си дейности в замяна на облекчаване на икономическите санкции, които удрят тежко икономиката му.

Тръмп предупреди Иран да внимава, правел много лоши неща

Тръмп предупреди Иран да внимава, правел много лоши неща

"Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие"

"Технически всички стъпки, които бяха предприети, и за които съжаляваме, че бяха предприети, са обратими", изтъкна Могерини след среща на външните министри на страните членки на ЕС.

Тя заяви, че нито една от страните, подписали споразумението, не смятала, че нарушенията са значителни, като по този начин те няма да задействат неговия механизъм за оспорване, който би могъл да доведе до допълнителни санкции.

Срещата в Брюксел беше съсредоточена върху намаляване на напрежението с Иран и гарантиране, че ядреното споразумение остава в сила.

По-рано днес британският външен министър Джереми Хънт заяви, че има "малък прозорец" за спасяването на споразумението.

"Иран все още е далеч от разработването на ядрено оръжие", отбеляза той.

В съвместно изявление преди срещата Великобритания, Франция и Германия потвърдиха подкрепата си за споразумението.

Тръмп напуснал иранската сделка напук на Обама

Тръмп напуснал иранската сделка напук на Обама

Според подалия оставка британски посланик в САЩ, това е "дипломатически вандализъм"