Доналд Тръмп се отказал от ядрената сделка с Иран, напук на Барак Обама, според изтекъл доклад, написан от бившия посланик на Обединеното кралство в САЩ, съобщава БиБиСи.

Сър Ким Дарък описва този ход като акт на "дипломатически вандализъм", според "Дейли мейл". В него се казва, че дипломатическата бележка е написана след като тогавашният външен министър Борис Джонсън призова САЩ през 2018 г. да се придържат към ядрената сделка.

Съгласно това споразумение Иран се съгласи да ограничи чувствителните си ядрени дейности.

Това би позволило и на международни инспектори да проверяват страната в замяна на вдигане на икономическите санкции. Въпреки това президентът Тръмп смята, че сделката не е достатъчно добра.

САЩ засилват скоро санкциите срещу Иран

САЩ засилват скоро санкциите срещу Иран

Заради данните за обогатен уран

След като Джонсън се връща във Великобритания от САЩ, сър Дарък пише, че президентът Тръмп се отказва от ядреното споразумение по "лични причини", защото е подписано от неговия предшественик Барак Обама.

Смята се, че британският посланик е посочил разделенията между американските президентски съветници и че Белият дом не е имал "ежедневна" стратегия за това какво да прави след оттеглянето от сделката.

Документът съобщава, че сър Дарък е написал дипломатическа бележка на Джонсън, като обяснява: "Резултатът илюстрира парадокс на Белия дом: имате изключителен достъп, виждайки всички до президента, но по същество в администрацията е в ход дипломатически вандализъм, на пръв поглед поради идеологически и личностни причини - сделката на Обама".

"Освен това те не могат да формулират никаква стратегия "за следващия ден", а контактите с Държавния департамент тази сутрин не предполагат никакъв план за достигане до партньори и съюзници, независимо дали в Европа или в региона."

Последното оповестяване идва въпреки предупреждението на Скотланд Ярд към медиите да не публикуват изтекли дипломатически бележки.

Британската полиция разследва изтичането на мейлите от посланика в САЩ

Британската полиция разследва изтичането на мейлите от посланика в САЩ

Извършителите носят наказателна отговорност…

Те предупредиха, че журналисти, които издават допълнителни подробности за съобщенията на бившия посланик, могат да бъдат в нарушение на Закона за държавните тайни.

Първите бележки, които се появиха преди седмица, показаха, че тогавашният британски посланик нарича администрацията на Тръмп "уникално неработеща".

Това предизвика яростна реакция от страна на американския президент, който описа сър Дарък като "много глупав човек", с когото вече няма да се занимава.

Правителство започна вътрешно разследване.

Но сър Дарък се оттегли като американски посланик в сряда, като заяви, че за него е "невъзможно" да продължи.

Тръмп пак се отрече от британския посланик

Тръмп пак се отрече от британския посланик

Напрежение между Белия дом и Лондон

След оставката, полицията започна разследване на произхода на изтичането, като помощник-комисарят на Скотланд Ярд Нийл Басу заявява, че е налице "ясен обществен интерес" за привеждане на отговорните пред правосъдието.

Но редактори и висши политици, включително двамата, които се борят за следващия британски премиерски пост критикуват предупреждението срещу публикуването на допълнителни подробности.

Министърът на външните работи Джереми Хънт заяви, че защитава правото на пресата да публикува такива изтичания, ако "преценят, че са в обществен интерес".

Борис Джонсън: Ще пазя посланиците ни от Тръмп

Борис Джонсън: Ще пазя посланиците ни от Тръмп

Лондон и Белият дом в дипломатическо напрежение

Неговият съперник Борис Джонсън коментира, че е правилно лицето, отговорно за изтичането да се "преследва", но е неправилно полицията да се насочва към медиите.

След тази реакция комисарят Басу допълва, че няма "никакво намерение" да се опитва да предотврати публикуването на истории от обществен интерес.

Въпреки това, той допълва: "Също така ни беше казано, че публикуването на тези специфични документи, сега знаейки, че те могат да бъдат нарушение на Закона за официалната тайна на ОСА, може също да представлява престъпление и да не представлява защита на обществения интерес."

"Дейли мейл" защитава решенията си да публикува повече подробности от бележките в неделя.

Говорител на медията заявява, че това е от обществен интерес и разкрива "важна информация" за опитите на Обединеното кралство да спре президента Тръмп да изостави ядрената сделка с Иран".

"Какво би могло да бъде повече в обществен интерес, отколкото по-добро разбиране за това как е постигната тази позиция, което може да има сериозни последици за световния мир", допълва той.

Британия подкрепя посланика си срещу Тръмп

Британия подкрепя посланика си срещу Тръмп

Консерваторите са съгласни с подкрепата, посланикът дава честна оценка за САЩ

В отговор говорител на външното министерство го нарича "напълно неприемливо изтичане" на "чувствителен материал" и призова източника на изтичане да "се изправи срещу последствията от своите действия".

Той добави, че "не е новина", че Обединеното кралство и САЩ се различават в подхода си за предотвратяване на придобиването на ядрено оръжие от Иран.

Лидерите на британските профсъюзи наричат този епизод "част от по-широка култура на злоупотреба с държавни служители, на която е било позволено да се развива през последните няколко години".

В писмо до "Обзървър", ръководителите на "Проспекта" и FDA профсъюзите, които представляват десетки хиляди държавни служители, заявяват, че "срамното" отношение към сър Дарък е след брифинги срещу служители на фона на "продължителни атаки от целия политически спектър".

Британският посланик в САЩ определи администрацията на Тръмп като "уникално неработеща"

Британският посланик в САЩ определи администрацията на Тръмп като "уникално неработеща"

Според него Тръмп излъчва несигурност

Те добавиха: "През последните месеци видяхме злонамерена брифинг кампания срещу отделни държавни служители, участващи в преговорите за Брекзит, атаки срещу служители на Министерството на финансите, когато техните прогнози предупреждават за опасностите от сделката и позорния опит да се обвиняват държавните служители за изтичане на национална сигурност с участието на Huawei."

Сър Найджъл Шейнвалд, който е посланик на Великобритания в САЩ от 2007 до 2012 г. коментира, че подозира, че който стои зад теча, "има предвид по-широка цел на нашата система за обществени услуги и иска да повлияе на начина, по който следващото правителство ще работи и може би се опитва да повлияе на наследника на Ким Дарък."

"Това подкопаване на обществените услуги продължава от години и очевидно ще бъде основен проблем в предстоящия период", допълва сър Найджъл Шейнвалд.

Скандалът между Лондон и Вашингтон доведе до оставката на британския посланик

Скандалът между Лондон и Вашингтон доведе до оставката на британския посланик

Министерството на външните работи на Обединеното кралство съобщава, че сър Ким Дарък напуска поста