САЩ засилват скоро санкциите срещу Иран. Това заяви американският президент Доналд Тръмп. 

Това направи той по познатия за него начин - в профила си в "Туитър".

По думите му, това се налага след съобщения за увеличен лимит на обогатявания уран. 

Това е нарушение на договорките. 

САЩ ще въведат нови санкции срещу Техеран, тъй като иранските власти няма да променят политиките си без външен натиск, коментира по-рано специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук в интервю за "Ал Джазира".

САЩ готви нови санкции срещу Иран

САЩ готви нови санкции срещу Иран

"Защото няма да променят политиките си без външен натиск, а и никой не подкрепя експанзионистката им политика"

Според него, позицията на Вашингтон по отношение на Иран в някои случаи е в противоречие с позицията на ЕС, обаче "никой не подкрепя експанзионистката политика на Техеран".

Хук също така отбелязва, че "Съветът за сътрудничество на арабските държави в Персийския залив, ако се прояви сближаване, може да бъде ефективен инструмент за противодействие на Иран".

Израел вече приветства новите мерки. "Чух от моя приятел президент Тръмп много твърдо изявление за по-нататъшни санкции срещу Иран. Това е важно. Аз наистина го оценявам, защото осъзнавам, че той разбира иранската заплаха добре и действа срещу нея, както и ние", каза премиерът Бенямин Нетаняху.

Говорителят на иранското правителството Али Рабий заяви по-рано, че "санкциите са с цел до доведат до колапс в иранското общество, но когато САЩ станаха свидетели на единството на иранците срещу санкциите, Тръмп заяви, че САЩ ще оставят настрана всички условия за провеждане на разговори с Иран в случай, че Иран няма да разработва атомна бомба."

"Правителството е платило над 6,2 милиарда долара, за да достави основни стоки от началото на настоящата иранска календарна година (започнала на 21 март 2019 г.)", допълва той.