Офисът на премиера Тереза Мей потвърди пълната си подкрепа за британския посланик в Съединените щати, след като президентът Доналд Тръмп прекъсна контакт с него след изтичането на дипломатически телеграми, които описват американската администрация като "неспособна", съобщава АП.

Мей застава зад Ким Дарък на фона на противоречията относно публикуването на документите. Възгледите на Дарък създадоха неловка ситуация между две държави, които са дългогодишни съюзници.

Британски официални лица твърдят, че търсят виновника за оповестяване на информацията.

От "Даунинг стрийт 10" коментират, че докато изтичането на информация е жалко, то "Ким Дарък продължава да има пълната подкрепа на премиера".

В поредица от туитове, Тръмп атакува и Мей, обвинявайки я, че "създава бъркотия" при напускането на Великобритания от Европейския съюз.

Тръмп пак се отрече от британския посланик

Тръмп пак се отрече от британския посланик

Напрежение между Белия дом и Лондон

Секретарят по външна политика на консервативната партия Уилям Хейг коментира, че правителството постъпва правилно като подкрепя Дарък. "Не можете да промените така посланик по искане на страната домакин. Тяхната работа е да дадат честна оценка на това, което се случва в тази страна", допълва той пред БиБиСи.

"Добрата новина за чудесното Обединеното кралство е, че скоро ще има нов премиер. Макар че през последния месец аз се радвах на великолепното държавно посещение, кралицата, с която бях най-силно впечатлен", коментира Тръмп.

Туитовете засилиха натиска върху британското правителство над Дарък, който е обвинен от някои политици на Великобритания, подкрепящи Брекзит, че няма ентусиазъм за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Журналистът Изабел Оукшот, която съобщи за изтичането на информация е силен поддръжник на Брекзит и съюзник на Найджъл Фараж, който от своя страна е подкрепян от Тръмп.

В подкрепата си за Фараж, Тръмп коментира, че ще "свърши чудесна работа" като посланик във Вашингтон. Фараж заобиколи тази идея в понеделник, като обясни: "Аз не съм дипломат".

Тръмп нападна посланика на Великобритания в САЩ за изтеклите телеграми

Тръмп нападна посланика на Великобритания в САЩ за изтеклите телеграми

Посланикът не служел добре на Великобритания