Европейските декларации за придържане към Съвместния цялостен план за действие относно иранската ядрена програма не са достатъчни, за да се поддържа това споразумение. Това становище, беше изразено в неделя пред телевизия "Ал Джазира" от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Думите на европейците за необходимостта да се запазят споразуменията за ядрената програма на Иран не са достатъчни," каза иранският външен министър. Според него, властите в Техеран " не са видели никакви практически стъпки от европейските страни за постигане на тези намерения."

ЕС и Могерини подкрепят иранската ядрена сделка каквато е

ЕС и Могерини подкрепят иранската ядрена сделка каквато е

Сделка с Иран работи ефективно

По-рано в неделя европейските страни, подписали ядрената сделка - Германия, Франция и Обединеното кралство, направиха съвместно изявление, в което изразиха загриженост относно съдбата на споразумението за иранския атом и призоваха за деескалация на ситуацията в Персийския залив. Според документа, тези държави "са загрижени за рисковете, че ядрената сделка, под натиск заради санкциите на САЩ, както и поради решението на Иран да не изпълнява няколко централни точки от споразумението, ще продължи да се разпада." Германия, Франция и Обединеното кралство изразиха убеждението си, че всички страни трябва да "разберат възможните последствия от своите действия" и призоваха Техеран да изпълни изцяло споразумението.

Москва и Пекин се заканиха да блокират опитите на САЩ за саботиране на иранската ядрена сделка

Москва и Пекин се заканиха да блокират опитите на САЩ за саботиране на иранската ядрена сделка

Ще попречим на опитите за саботиране на тези споразумения

Ядрената сделка беше сключена от Иран с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия през 2015 г. Сделката ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на премахването на санкциите на ООН и едностранните санкции от САЩ и ЕС.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи на 8 май 2018 г. за оттеглянето на Вашингтон от споразумението. Точно година по-късно иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран спира част от задълженията си по ядрената сделка и дава на другите участници два месеца, за да се върнат към неговото изпълнение. На 8 юли представител на Организацията за атомна енергия на Иран Бехръз Камалванди заяви, че Техеран започва да обогатява уран над 3.67%, максималното ниво, предвидено от ядрената сделка.