Президентът на Иран предупреди европейските партньори, че Техеран ще увеличи обогатяването на уран до "всяко количество, което искаме", започвайки в неделя, като иска да окаже натиск за справяне и заобикаляне на санкциите на САЩ, съобщава АП.

Коментарите на Хасан Рохани са в момент на ескалиращо напрежение между Иран и САЩ относно споразумението, което Доналд Тръмп отхвърли преди повече от година.

Нарастващите запаси и по-високото обогатяване на уран затварят приблизителния едногодишен прозорец, в който Иран може да произведе достатъчно материал за ядрена бомба, нещо, което Иран отрича, а ядрената сделка се стреми да предотврати. Междувременно САЩ разположиха самолетоносач, бомбардировачи Б-52 и изтребители F-22 в региона, а Иран наскоро свали американски военен дрон.

Днес Иран отбелязва годишнина от атаката на САЩ срещу ирански пътнически самолет. През 1988 г., след грешка, американският флот изстреля ракета срещу самолета и загинаха 290 души.

Франция, Китай и Русия зоват Иран да не се поддава на емоции и да спазва ядрения договор

Франция, Китай и Русия зоват Иран да не се поддава на емоции и да спазва ядрения договор

Ислямската република трябва да се въздържа от допълнителни мерки

В изказване на заседание на кабинета в Техеран коментарите на Рохани сякаш показваха, че Европа все още не е предложила на Иран нищо, което да облекчи подновените санкции на САЩ, насочени към петролната й индустрия и висши служители.

Ядреното споразумение на Иран в момента забранява обогатяването на уран над 3.67%, което е достатъчно за атомните електроцентрали, но далеч под 90%, необходими за оръжията.

"Нашият съвет към Европа и САЩ е да се върнем към логиката и на масата за преговори. Върнете се към разбирането, към спазването на закона и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, защото при тези условия всички ние можем да спазваме ядрената сделка", обяснява Рохани.

Вчера европейски страни излязоха с изявление, призовавайки Техеран "да се откаже от тази стъпка и да се въздържа от допълнителни действия, които подкопават ядреното споразумение".

С ядреното споразумение Иран се съгласи да има по-малко от 300 килограма уран, обогатен до максимум 3,67%. И Иран, и ядрената агенцията на ООН потвърдиха в понеделник, че Техеран вече е нарушил това ограничение.

Тръмп предупреди Иран да не си играе с огъня

Тръмп предупреди Иран да не си играе с огъня

Заради превишения лимит от обогатен уран

Макар че това представлява първото голямо отклонение на Иран от споразумението, все още има вероятност да остава година за достатъчно материал за ядрено оръжие. Иран настоява, че програмата е за мирни цели, но Западът се опасява, че това може да позволи на Иран да построи бомба.

Междувременно, роднини на загиналите през 1988 г. на падналия ирански пътнически самолет хвърляха цветя в Ормузкия пролив в знак на траур.

Унищожаването на полет 655 на "Иран Ер" от американския флот остава един от моментите, които иранското правителство посочва в десетилетното си недоверие към САЩ. Те го класират наравно с преврата, подкрепен от ЦРУ от 1953 г., който свали избрания от Иран премиер и осигури абсолютната власт на Шах Мохамед Реза Пахлави, докато той се отказа от трона преди ислямската революция от 1979 година.

Непосредствено след зазоряване на 3 юли 1988 г., USS Vincennes изпраща хеликоптер срещу иранските моторни лодки, описани от военноморските сили като тормозещи търговски кораби. Твърди се, че иранците са стреляли по хеликоптера. Въпреки че години наред не се признава от военноморския флот, Vincennes пресича в преследването иранските териториални води и започва да стреля по иранските кораби там.

След това Vincennes обърква полета 655 на "Иран Ер", който излита от Бандар Абас, Иран, за Дубай в Обединените арабски емирства, за ирански изтребител, изстрелва ракети и убива всичките 290 души на борда.

По-късно САЩ дават на Vincennes наградата на "Легион за заслуги" към страната, което допълнително разгневи Иран.

Иранската държавна телевизия излъчи в сряда кадри от опечалените в пролива, докато въоръжените ирански революционни гвардейци патрулират около тях. 

Иран вижда врага да се концентрира върху икономически конфликт

Иран вижда врага да се концентрира върху икономически конфликт

"Във военната сфера ние напълно отрязахме пътя на врага"