Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Иран незабавно да отмени решението си за превишаване на лимита на резервите от нискообогатен уран, информират ДПА и други медии.

В съобщение на Елисейския дворец се казва, че Ислямската република трябва да се въздържа от допълнителни мерки, които са в нарушение на задълженията към ядреното споразумение от 2015 г.

Ирански прокурори искат смъртни присъди за заподозрени американски шпиони

Ирански прокурори искат смъртни присъди за заподозрени американски шпиони

Иран заяви, че са арестувани "десетки шпиони" в държавни органи, много от които са с двойно гражданство

"Ние ще предприемем мерки през следващите дни, за да гарантираме, че Иран изпълнява задълженията си и продължава да печели от икономическите предимства към ядреното споразумение", допълват от френското президентство.

В понеделник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран е надвишил лимита от 300 килограма обогатен уран. Според договора от 2015 г. Ислямската република може да притежава не повече от 300 килограма уран с обогатяване 3,67%.

Тръмп предупреди Иран да не си играе с огъня

Тръмп предупреди Иран да не си играе с огъня

Заради превишения лимит от обогатен уран

Макрон обсъди въпроса за Иран с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник, информира Белият дом.

Китай изрази съжаление относно решението на Иран, но Пекин подчерта, че максималният натиск на САЩ е причина за напрежението.

"Китай съжалява за предприетите от Иран мерки, но в същото време ние подчертахме многократно, че максималният натиск на САЩ е причина за напрегнатите отношения", каза говорител на китайското външно министерство, цитиран от АФП.

Русия пък призова Иран "да не се поддава на емоции". Москва призова за спокойствие след решението на Техеран.